Suomessa ollaan ilmeisen yhtä mieltä siitä, että maa on ajautunut ehkä vaikeimpaan taloudelliseen kriisiin kautta aikojen. Valtion velka ylittää näinä päivinä 100 miljardia euroa, kuntien velat lienevät tällä hetkellä reippaasti yli 11 miljardia euroa. Selvää siis on, että velkaa on kertynyt enemmän kuin "lääkäri määrää". Mistä moiseen velkaantumiseen löytyy syy?

Yleinen käsitys on, että syypää on lähes koko maailmaa koetteleva lama. Käsitys on tietysti oikea, mutta ei pidä sisällään koko totuutta. Suurelta osin Suomea nyt koetteleva rahoitusvaje on aivan kotikutoista. Eteläisten valtioitten avustamisella ja muilla Euroopan Unionin kuluilla ei talousvajetta voi selittää.

Suomella oli aikoinaan suuri määrä erittäin hyvässä kunnossa olevia ja tuottavia valtionyhtiöitä. Niitten myyntivaihe alkoi 2000 -luvulla, jolloin ns. globalisaationaivismi eli parhainta aikaansa. Suomalaiset pyrkivät toteuttamaan kaikkia mahdollisia globalisaatiota edesauttavia toimia, markkinoitten vapauttamista, valtionyhtiöitten yksityistämistä, säätelyjen purkamista ym. Kaikki globalisaation esteet pyrittiin purkamaan lähes miettimättä toimien seurauksia.

Muutaman vuoden aikana myytiin suuri osa suomalaisista valtionyhtiöistä. Yksityisomistukseen, vieläpä suurelta osin ulkomaiseen omistukseen, myytiin muun muassa Kemira, Sampo Pankki, Sonera, Outokumpu, Neste, Rautaruukki, Fortum, Digita ja muutama muu yhtiö. Kaikkien kyseisten yhtiöitten toiminta jatkuu edelleen Suomessa, ne ovat äärimmäisen kannattavia, vahinko vaan, että tuotot suurelta osin maksetaan ulkomaille.

Ilman osakemyyntejä valtion osakesalkku olisi tällä hetkellä ainakin kaksinkertainen . Muutama vuosi sitten taloustietäjä Jaakko Kiander laski, että jo silloin osakkeitten myynti oli aiheuttanut valtiolle noin 15 miljardin euron laskennallisen tappion verrattuna siihen, että osakkeita ei olisi myyty. Tähän päivään asti laskettuna tappio on vieläkin suurempi.

Jos nykyinen hallitus on kurja talouden hoidossa, vähintään yhtä kurjasti on toimittu jo pitkään. Vaikka syitä huonoon taloudelliseen tilanteeseen löytyy monia, tässä on yksi suurimmista. Viidellätoista -kahdellakymmenellä miljardilla eurolla olisi ollut näinä vuosina käyttöä. Niillä olisi korjattu kertaheitolla kuntoon vaikkapa vanhusten hoidon ongelmat ja vältytty valtiontaloutta nyt vaivaavalta lainakierteeltä