Kouvolan hallinto-oikeuden tuomari selvitti kymenlaaksolaisten kansanedustajien käyttäytymisen äänestettäessä Kouvolan hallinto- ja hovioikeuksien siirrosta Kuopioon. (Kouvolan Sanomat 3.4. -13) Hallituspuolueitten edustajista lähes kaikki äänestivät lakkauttamisen puolesta, eli melkoisella varmuudella äänestivät omaa parempaa tietouttaan vastaan.

Yllättävän moni edustaja oli poissa äänestyksestä, muutama aivan hyväksyttävästä syystäkin. Pari hallituspuolueen edustajaa kävivät nimenhuutoäänestyksessä, mutta olivat jo muutaman minuutin päästä poissa ja jättivät äänestämättä äänestyksessä, jossa oikeuksien lakkauttamisesta päätettiin.

Kummallista on politiikan teko. Periaatteessa tuntuu siltä, että tässä maassa muutamat hallituspuolueen johtohenkilöt vievät ja muut vikisevät. Kansanedustajilla ei ole eduskunnassa kuin puheoikeus, oikeus päättää asioista on vain hyvin harvalla.

Kun edustaja on valittu eduskuntaan, hänestä olisi pitänyt tulla samalla kaikkien häntä äänestäneitten edusmies, joka rohkeasti käyttää saamaansa valtakirjaa kaikissa asioissa siten, kun tietää hänen haluttavan tehdä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan puolue ottaa häneltä vallan pois samalla hetkellä kun edustaja esittää eduskunnassa valtakirjansa. Hänestä tulee pelkkä marionetti, joka hyppää aina silloin kun joku ylempi naruista nyppää.

Sellainen edustaja saa osakseen allekirjoittaneen rikkumattoman kunnoituksen, joka toimii ja äänestää oman tahtonsa, eikä puolueen tahdon mukaisesti. Siitä seuraa varmasti puolueen määräämiä sanktioita, mutta omatunto säilyy ilman kolhuja.