Viime aikoina on jälleen keskustelu ainaisesta lääkärivajeesta kiihtynyt. Kieltämättä tuntuu kummalliselta, että meillä on parhaillaan reilusti yli 19,000 työikäistä lääkäriä, mutta silti huutava lääkäripula. Lisäksi joka ainoa vuosi valmistuu n.600 uutta lääkäriä. Noin jokaista 260 ihmistä kohti on olemassa yksi lääkäri. Pulaa ei pitäisi olla.

Mistä kiikastaa? Miksi julkiseen terveydenhuoltoon on miltei mahdotonta löytää lääkäreitä? Vastaavasti yksityisellä puolella yritykset laajenevat kuin pullataikinat, eikä ongelmia näytä olevan. Ongelmia on tuskin muuta kuin kaksi: raha ja työaika. Raha on niistä ilmeisesti ratkaisevin. Terveyskeskukset palkkaavat lääkärit normaalilla kuukausipalkalla lisineen. Verottaja tietenkin ottaa hyvästä palkasta kunnon siivun, varmasti usein lähennellään 50 prosenttia. Toisaalta yksityisellä puolella varmaan suuri osa tulosta tuloutetaan pääomatulona ja osinkoina, joitten verotus on huomattavasti alhaisempaa. Ei ihme, jos houkutus siirtyä yksityiselle puolelle on suuri. Myös tehdyn työajan määrän voi sopia halujensa ja tulojensa mukaan.

Meneillään oleva suuntaus on hyvin vaarallinen koko yhteiskunnalle. Ei saa olla niin, että jossain päin maata ei voi rekrytoida lääkäriä mitenkään vapailta markkinoilta, mutta yksityinen lääkärifirma järjestää kunnon korvausta vastaan lääkärit paikalle ilman ongelmia. Hyvin pikaisesti pitäisi saattaa verotus samanlaiseksi, oli sitten töissä terveyskeskuksissa tai omistajana lääkärifirmoissa. Jos nykysuuntaus jatkuu, lääkintähuoltoamme hallitsevat kohta vain kansainväliset firmat ja suuri osa varallisuudestamme matkaa osinkoina ulkomaille.

Suomessa lainsäädäntö velvoittaa kunnat järjestämään terveydenhuollon palvelut. Eikö se voisi samalla tavalla velvoittaa lailla valtion kustantamasta koulutuksesta valmistuvia lääkäreitä hakeutumaan töihin muutaman ensimmäisen vuoden ajaksi terveyskeskuksiin? Näin maallikkona pitää kysyä, mikä olisi esteenä? Samalla voitaisiin erikoistua terveyskeskuslääkäriksi pätevien ja kokeneiden lääkäreiden ohjauksessa. Sen jälkeen olisi vapaa rekrytoitumaan minne hyvänsä.

Terveydenhuollon järjestäminen on suurin kuntien menoerä ja paisuu koko ajan. Lääkäripulaan ja toisaalta selkeästi rahastustarkoituksessa perustettujen yksityisten lääkärikeskuksien rahoittamiseen ei oikeasti enää olisi varaa. Kaikkia keinoja olisi tarkkaan mietittävä mitä kiireimmin.