Venäjällä käytiin jälleen kerran "vapaat, demokraattiset vaalit". Tulos ei yllättänyt ketään, kaksi ihmistä oli päättänyt jo syyskuussa vaalien lopputuloksen. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä tulee jatkamaan maan johdossa Putinin johdolla vaalien jälkeenkin, kuten ennenkin.

Näin myös kävi, mutta kaikesta vaalien "koplaamisesta" huolimatta, Putinin ja Medvedjevin puolueen kannatus laski, Venäjän oloissa melko rajusti. Syynä oli ilmeisen varmasti sosiaalisen median tulo mukaan puolueettomana tiedonvälittäjänä. Internettiä on vaikea sensuroida, tieto joko virtaa vapaasti, tai ei ollenkaan. Sama ilmiö tuo Venäjällä, kuten arabimaissakin, kansan tulevaisuudessa kaduille ja ehkä kaataa koko nykyisen valtapuolueen. Aikaa siihen vielä menee ehkä pari- kolmekin vuotta.

Ihmetellä täytyykin, kuinka venäläiset ovat tyynesti antaneet vuodesta toiseen vetää itseänsä höplästä. Valtaeliitti ja kommunismin kaatumisen jälkeen helpolla rikastuneet oligarkit putsaavat valtion tuloja taskuunsa häpeämättömästi. Tuskin missään muussa maassa voi kerralla tehdä neljän miljardin euron kavalluksen, joka ei johtanut edes syytetoimiin. Kavallus havaittiin öljyputkiyhtiö Transneftissä. Kavaltaja sattui olemaan Putinin hyvä ystävä. Itse Putinia pidetään tällä hetkellä Euroopan rikkaimpana miehenä. Parannettavaa on vielä seuraavalle presidenttikaudelle: maailman rikkaimmaksi lienee vielä pyrkimys.

Toinen takaisku mikä Venäjän valtaapitäviä on vaanimassa, on maailman talouden kääntyminen lamaan. Koko maan talous lepää suurelta osin raaka-aineiden myynnin varassa. Jatkuva hintojen nousu on turvannut tähän saakka normaalin talouskasvun . Asiantuntijoitten mukaan maan talous voidaan pitää tasapainossa jos raakaöljyn hinta pysyy 120 dollarissa tynnyriltä, tai sen yläpuolella. Ennusteet öljyn hinnasta liikkuvat jo nyt alle 100 dollarissa, 60 dollarin hinta toisi maalle katastrofin.

Talouteen liittyen Venäjä on tupeksinut viime vuosina ulkomaiset sijoittajat maasta pois. Keskuspankki arvioi, että maasta siirtyy tänä vuonna sijoitusrahaa pois n. 70 miljardia dollaria. Tavalliset venäläiset liikemiehetkään eivät enää usko maan tulevaisuuteen ja muuttavat rahoineen sieltä pois suurin joukoin. Ruplan kurssi laskee koko ajan.

Myös oikeuslaitos on mätä. Kukaan kansalainen ei voi olla varmaa oikeuteen jouduttuaan minkä tuomion tulee saamaan. Valtapuolueen vastustajat saavat olemattomia syytteitä, voivat menettää miltei kuin vahingossa koko omaisuutensa ja ehkä jopa henkensäkin. Korruptio rehoittaa; koko maailman korruptiolistalla Venäjä on sijalla 154, jopa Zimbabwen ja Pakistaninkin alapuolella.

Muutamat venäläiset sanovatkin maansa olevan kuin" bensiinijärvi, joka odottaa tulitikkua". Mitä sitten mahtaa tapahtua, kun joku tuon tulitikun raapaisee.