Suomen itsenäisyyden juhlarahasto SITRA on tutkinut suomalaisen maaseudun tilannetta nyt, sekä sen tulevaisuuden odotuksia. Asian tiimoilta tehdyssä tutkimuksessa tuli esille mielenkiintoisia asioita.

Suomalaisten usko maaseudun kehittymiseen on vahvistunut,  eikä  autioitumiseen  enää uskota . Ihmeellisintä on, että maaseutuun optimistisemmin suhtautuivat nuoret, 25-45  vuotiaat  ihmiset.

Maaseudulle haluttiin muuttaa asumaan entiseen malliin, hallittavampaan arkeen, kiireettömämpään elämään , vapauteen,  ja saamaan jotakin syvempää tarkoitusta elämään.  Uusien palvelukonseptien kehittämistä maaseutuasumista tukemaan pidettiin tärkeänä. Uudenlaista vihreää, pienimuotoista  liiketoimintaa haluttiin kehittää. Parempia tietoliikenne- ja tieyhteyksiä haluttiin kehittää kaikista puoluekannoista riippumatta, samoin yksimielisesti vastustettiin yhdyskuntarakenteen tiivistämistä. Kokoomuksen edustajat suhtautuivat kaikkia muita puolueita  kielteisemmin   maaseutuohjelmien rahoittamiseen, sekä yhdessä SDP :n kanssa myös taloudellisen erityistuen myöntämiseen maaseudulle.

Suomalaisen maaseudun  hyvinvointimerkitys suomalaisille, sekä maaseudun talouden mahdollisuudet tunnistetaan siis hyvin nykyisessä maaseutupolitiikassa, mutta konkreettiset tavoitteet ja käytännön toteutus laahaavat kaukana jäljessä.

Näin se toimii uudessa Kouvolassakin.  Maaseudun toimijat puhuvat  maaseutupolitiikan uudistamistarpeista, mutta kukaan ei  juurikaan kuuntele, eikä mitään asian suhteen tehdä.  Yhdyskuntarakenteen  tiivistämisestä  taas ei puhuta mitään, mutta koko ajan tehdään työtä siihen suuntaan.

On hämmästyttävää, että maaseudun merkitystä meidän kaikkien yleiselle hyvinvoinnille ei  ymmärretä. Rakennetaanpa vaikka puoleksi vuodeksi kuvitteellinen aita kaupunkimaisen asutuksen ympärille ja suljetaan maaseutu sen ulkopuolelle. Väittäisinpä , että aika tylsä elämä jäisi aidan sisäpuolelle jääville. Maaseudun ihmiset eivät puolestaan väitäkään tulevansa toimeen ilman kaupunkia, Siellä kun on nyt olemassa lähes kaikki pakolliset palvelut. Myös ne, jotka on sinne maaseudulta siirretty.