KSS Energian toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen sanoo suoraan sen, mitä allekirjoittanut on ajatellut kymenlaaksolaisten energiayhtiöitten yhdistämisestä . Energia hintaa pitäisi fuusion jälkeen korottaa 20-30 prosenttia. Korotuksen syyt ovat yksinkertaisen selviä, uuden yhtiön olisi kaavailuitten mukaan jälleen ostettava itse itsensä .

KSS Energian edellisestä itsensä lunastamisesta yhteensä 35 miljoonalla eurolla on kulunut niin vähän aikaa, että se rasittaa sen taloutta vielä monet vuodet. Kaupan rahoittamiseen se tarvitsi kaupungin takaamaa lainarahaa 22 miljoonaa euroa, jonka kaupunkilaiset maksavat energian korkeampana hintana, muuta maksajaa kun ei ole olemassa . Nyt suunnitteilla oleva kauppa tietäisi jälleen energiayhtiön "myyntiä", nyt ostajana olisi Kymenlaakson Sähkö, joka maksaisi siitä kaupungille tietysti sievoisen summan ja kaupunki jäisi edelleen uuden yhtiön osaomistajaksi. Äkkiä ajatellen tosi metka konsti paikata kaupungin kassaa varsinkin näin huonona taloudellisena aikana.

Kun asiaa sitten ajattelee nenäänsä pitemmälle, suunnitelma tuntuu lähes pelottavalta. Energian hinta oli ennen yhtiökauppoja Kouvolan seudulla maan halvimpia. Enää se ei sitä ole. KSS Energiaa rasittavat jo nyt tehtyjen kauppojen myötä syntyneet velat, sekä kaupungin lisäksi vaatima vuotuinen tuloutus kaupungin kassaan. Samanaikaisesti valtio korotti energian verotusta, sattui huono vesivuosi, energian myyntiä ja sitä myöten hintojakin muokataan "yleiseurooppalaisiksi". Ainakin tähän asti energiapolitiikan globalisaatio on tiennyt vain hintojen nousua Suomessa.

Nyt suunnitellun fuusion toteutuessa hinnat siis tulisivat ennusteen mukaisesti nousemaan jälleen 20-30 prosenttia. Mitä siitä seuraisi? Sähkö- maakaasu- ja kaukolämpölämmittäjät olisivat "lirissä". Tuskin monikaan katsoisi hyvällä kustannusten nousua parissa-kolmessa vuodessa lähes puolella. Entä mikä vaikutus sillä olisi teollisuudessa? Energia maksaa jo nyt niin paljon, että runsaasti energiaa käyttävä teollisuus varmasti tarkoin katsoo, minne laitoksensa sijoittaa. Uskon myös, että entistä enemmän Kouvolan seudullakin kilpailutetaan sähköenergiaa toimittavia yhtiöitä, eikä uusi yhtiö tule kallitten hintojensa vuoksi enää kilpailussa pärjäämään. Taakka jää harvalukuisemman kuluttajoukon kannettavaksi, joka taas johtaa hintojen korotuspaineisiin.

Vaikka energiayhtiötä hoidettaisiin kuinka hyvin tahansa, hintojen säilyttäminen normaalilla tasolla ei tule onnistumaan. Tähän saakka se on onnistunut ilmeisen pätevän johtamisen ansiosta.

Oman pohdintansa ansaitsee myös koko ajan taustalla kummitteleva piiloverottamisen peikko. Missä on raja, minkä yli ei pitäisi mennä? Aivan säätelystä vapaa verottamisen muoto se ei ole. Sinänsä kyllä mukava keino täydentää kaupungin aina vajaata kassaa, mutta ei oikein tasapuolista. Toiset maksaa ja toiset ei.