Liikelaitos Kouvolan Vesi hätkähdyttää kaupunkilaisia kerta toisensa jälkeen. Eriarvoinen hinnoittelu, vähintäinkin erikoisesti hoidetut kilpailutukset, ulkomaanmatkat ja ylimielisen oloinen päätöksenteko alkavat käydä veden käyttäjille kalliiksi. Arveluttavatkin päätökset on nuijittu voimaan, luottaen siihen, että kukaan ei niitä huomaa, eikä niistä reklamoi.

Viimeisin tapaus oli Kouvolan hallinto-oikeuden päätös kumota Kouvolan Veden johtokunnan päätös, jolla määrättiin vesihuoltolaitoksen käyttö-, liittymis- ja palvelumaksut. Median uutisoinnissa annettiin ymmärtää, että kyse on vain muotovirheestä, joka oli vahingossa päässyt syntymään. Niin yksinkertainen asia ei ole. Nyt vesimaksuista on tehtävä uudet päätökset kaikkine kommervenkkeineen.

Vesihuollon maksut siis ovat tällä hetkellä päättämättä, niin sanotusti epävarmassa tilassa. Hallinto-oikeus kumosi kokonaisuudessaan johtokunnan päätöksen 29.01.2009 §23. Tutkimatta se jätti toissijaisen valituksen piiloverotuksen luonteisesta 1,232 miljoonan euron tuloutuksesta kaupungille vain siksi, että valituksen tekijä ei ollut huomannut tehdä asiasta ensin vaadittavaa kirjallista oikaisuvaatimusta.

Päättäjillä on nyt valittavanaan muutama erilainen vaihtoehto: a) korjata vain ns. muotovirhe ja pitää maksut ennallaan, b) valittaa HO:n päätöksestä, c) päättää maksut uudelleen tasapuolisiksi ja tasata jo syntyneet maksuerot seuraavissa laskuissa kuluttajille. Valistumaton veikkaukseni on, että vaihtoehto a) taitaa viedä voiton. Jos veikkaus osuu oikeaan, on vaikea edes kuvitella, etteikö joku valittaisi. Samoin on helppo kuvitella valituksen menestyvän valittajan toivomalla tavalla, eli on jälleen esillä sama tilanne. Unohtaa ei myöskään sovi, että tietääkseni asiasta on edelleen vireillä eduskunnan oikeusasiamiehelle tehty kantelu.

Nyt tarvitaan päättäjiltä itsenäistä, asioihin perehtynyttä ja lainmukaista päätöksentekoa, eikä sokeaa esittelijöitten perässä juoksemista. Päätöksentekokulttuurin muuttaminen "patruunavetoisesta" avoimeksi ja rehdiksi parantaisi huimasti myös koko kunnallisen päätöksenteon yleistä arvostamista. Kouvolan Veden yhtiöittäminen, jota kaupungin johto tuntuu ryhtyvän ajamaan, puolestaan lopettaisi kuntalaisilta ja rivipäättäjiltäkin kokonaan tiedon saannin yhtiön toiminnasta ja päätöksistä. Kieltämättä se olisi hyvin fiksu keino kiertää kunnan tiedottamisesta kertovan kuntalain 29 § määräykset.