.

Kansanedustaja Jari Larikka (kok), puolustaa 16.9.2010 Kouvolan Sanomissa hallituksen valmisteilla olevaa energiaverouudistusta. Kokonaan vaille huomiota näyttää ainakin häneltä jäävän sähkön verotuksen huima nousu. Eihän keskimääräiselle sähkölämmittäjälle lankeava n. 250 euron menoerä varmaan kansanedustajan tuloilla kovin huimalta tunnukaan, mutta varmasti kaikille pienituloisille se kyllä tuntuu. Kyseessä on sähkökulujen lisäys , eikä kokonaiskustannus. Ei kateeksi käy jossain maaseudulla asuvaa, pienituloista eläkemummoa, jolla yksinkertaisesti rahat eivät tahdo riittää muutenkaan elämiseen. Lämmityssähkö muodostaa kokonaissähkön kulutuksesta sähkölämmitteisessä talossa noin 70-80 prosenttia, eikä säästömahdollisuuksia ole olemassa loputtomiin, viimein astuu kylmyys sisälle pirtin ovesta.

Itse myönnän olevani sähkölämmittäjä, mutta en myönnä olevani silti vastuussa sähkönkäyttöni osalta ilmastomme muuttumisesta. Olen tehnyt Vattenfallin kanssa kanssa sähkösopimukset, joissa sähköyhtiö sitoutuu toimittamaan kiinteistöihimme vesivoimalla tuotettua sähköä. Käsittääkseni vesivoimalla tuotettu sähkö on ainoa saasteeton ja yhteiskunnan tukirahoista vapaa sähkö. Miksi minunkin sähkölaskuuni on tulossa roima korotus? Nimitys "vihreä veronkorotus" ei oikein istu kuvaan! Jos voisimme unohtaa ydinvoimalla tuotetun sähkön tuottamisessa syntyvät jätteet, myös ydinsähkö olisi täysin syytöntä ilmastomme muuttumiseen ja erittäin halpaa tuottaa. Suomi on lupautunut kulkemaan kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa, mikä on ihan oikea tavoite. Pitäisi kuitenkin tarkoin miettiä keinot millä tähän tavoitteeseen päästään ja kenellä aiheutuvat kustannukset maksatetaan.

Siinä Larikka on oikeassa, että verotusta ollaan siirtämässä työn verottamisesta kulutuksen verottamiseen. Kyseessä on hitaasti ja lähes huomaamatta tapahtuva tulonsiirto vähävaraisimmalta kansanosalta hyvätuloisille. Myös omaisuusveron poisto ja pääomaveron suurituloisilla tuloveroa pienempi veroprosentti vievät verotusta kohti tasaveroa ja samalla suurentavat kansalaisten tuloeroja. Kokoomuksen tarkoituksena ilmeisesti on kaikkien kansalaisten tasaverotus, josta varakkaampi kansanosa korjaisi hyödyn. Kovasti kyseenalainen tavoite.