Kymenlaakson teollisuuden historiassa mielenkiintoinen, mutta samalla lähes  unohdettu yksityskohta on Turpaan ruutitehdas. Tehdas sijaitsi Sippolan pitäjässä,  Summanjoen Turpaankosken vierellä, valmisti kanuuna-, metsästys- ja porausruuteja.
                      Perustamisvuotena pidetään vuotta 1877. Tuotanto oli parhaina vuosina yllättävänkin suurta, tilasto kertoo mm. vuoden 1881 tuotantomääräksi 170291 ruutikiloa.
                                            Tehtaan elinkaari oli kuitenkin melko lyhyt, se ehti toimia vain epäonniset 13 vuotta. Toiminta pysähtyi ns. Turpaan pamaukseen 19.5.1890.    Räjähdyksenomainen tulipalo tuhosi koko tehtaan, onneksi aikakirjojen mukaan työväki oli ruokailemassa ja säästyi ilmeisesti täysin ilman vahinkoja. Suurimmat  valmiin ruudin varastot jäivät suurelta osin räjähtämättä, säästäen alueen täysimittaiselta tuholta. Suunnitelmista huolimatta tehdasta ei rakennettu uudelleen                  koskaan.
                                            Tehtaan rauniot ovat tänäkin päivänä havaittavissa Turpaankosken rannalla. Melkoisen suurella alueella on jäljellä erilaia maavalleja, kivimuureja, kaivantoja ja kanavia. Kaikki puiset rakenteet ovat aikoja sitten hävinneet ja alueen on 120 vuden kuluessa vallannut sankka metsä. Viime aikojen hakkuut ovat tuoneet rauniot jälleen paremmin näkyville.
                                            Työvuosieni aikana alueen ohi tuli ajeltua hyvin usein. Ihmetystä herätti  väkisinkin se, että näin oleellinen osa maakuntamme teollisuushistoriaa oli jätetty  täysin oman onnensa nojaan. Ei edes pienintäkään muistotaulua tai muuta vastaavaa,  ollut osoittamassa tehtaan paikkaa kulkijalle. Ajattelin usein, että silloisessa                       kotikunnassani Valkealassa moinen muinaismuisto olisi noteerattu varmasti ja sitä  myös hyödynnetty jotenkin matkailun tarpeisiin.
                                            Yllättäen, kuntaliitoksesta johtuen Turpaan tehtaat sijaitsevatkin nyt  omassa, uudessa kotikunnassani. Pyydänkin, että uuden suuren Kouvolan  kulttuuritoimi huomioi Turpaan pamauksen vuosipäivän ensi toukokuussa. Ensi  alkuun esitän, että kirjasto- ja kulttuurilautakunta ottaa asian käsittelyynsä, ja hankkii  vähimmillään alueelle kunnollisen opastus- ja infotaulun. Pitemmällä tähtäimellä  aluetta voisi  hieman entistää, joko museoviraston tuella, tai käyttämällä EU:n rahaa,  jota erilaisiin projekteihin on kyllä saatavissa. Näin pelastaisimme osan               korvaamatonta maakuntahistoriaamme täydeltä tuholta.
                                            Jos kaupungin kassan pohjalla ei näy killinkiäkään osoitettavaksi  kyseiseen hankkeeseen, kehoitan kaupungin kulttuuritoimen tilaajajohtajaa kysäisemään infotaulun rahoittamista vaikka Oy Woikoski Ab:n toimitusjohtajalta.
                      Turpaan Ruutitehdas Oy:n ensimmäisen toimitusjohtajan, Knut August Palmbergin jälkeläisenä suoraan neljännessä polvessa, häntä varmasti luulisi kiinnostavan esi-isänsä muiston ja työn vaaliminen ja kunnioittaminen.
 
                      Veikko Kärkkäinen
                      Valkeala