Kaupungin päättäjät pääsivät viimein  koulujen lopettamiskiistassa yksimielisyyteen. Päätös lopetti myös Tuohikotin ja Kääpälän välillä vallinneen kiistelyn siitä, kumpi koulu jää, kumpi loppuu.

                     Koska kuitenkin kiistely ja syyttely näyttää ainakin ”napakoissa” jatkuvan, on syytä valottaa vähän niin tapahtunutta, kuin tulevaakin.

                                                                                               Napakkakirjoituksista voisi päätellä, että Kääpälän puolella taisteli vain yksi eläkeläinen. Asia on syytä korjata heti ja lopullisesti. Ei tämmöisia asioita yhdellä miehellä hoideta. Työssä oli mukana melkoinen ryhmä ihmisiä, monesta eri kylästä, koko koulunkäyntialueelta.

                    Alusta alkaen sovimme, että pidämme yllä matalaa profiilia, varomme loukkaamasta ketään ja pysymme pois ”napakkalinjalta”.

                     Jos joitain kyseisiä kirjoituksia esiintyikin, ne eivät olleet lähtöisin työryhmältä. Koko ajan pyrimme pitämään mielessä, että tulevaisuudessa kaikki sillat ovat ehjiä, ja pystymme rakentamaan jälkeenpäin kylien välille uuden luottamuksellisen ilmapiirin. Työryhmän jäsenien kynistä lähteneet kirjoitukset tarkastettiin aina muutaman muun henkilön toimesta, ettei ylilyöntejä olisi päässyt tapahtumaan. Koko työryhmälle kaunis kiitos suuremmoisesta yhteistyöstä.

                             Koulun ja rehtorin matalaan esiintymiseen asiassa on myös selkeä selitys: koulun ilmapiiri, oppilaitten työrauha ja turvallisuuden tunne oli tärkeä saada säilymään.. Lasten mielialoja ja tulevaisuutta ei ollut mitään syytä järkyttää, ainakaan ennen lopullisten päätöksien tulemista.

                           Koulupäätökset ovat nyt suurelta osin valmiit ja arvosteltavissa. Oma kantani on edelleenkin se, että ainakaan maaseudulta ei olisi yhtään koulua pitänyt lopettaa. En nimittäin vieläkään oikein jaksa uskoa monenkaan koulun kohdalla syntyviin säästöihin.                                                        Nähtävissä  kuitenkin                                                                                                                        oli, että Pohjois-Valkealassa lopetetaan varmasti joko Tuohikotti tai Kääpälä. Luullakseni nyt tehty päätös oli kaupunkilaisten enemmistön näkökulmasta oikea. Säästettiin noin 2-3 miljoonaa euroa, eikä se ole mikään pieni raha. Hyvää on myös, että lapset pääsevät olosuhteiltaan laadukkaaseen kouluun.

                        Alunperin en uskonut millään koulujen kesken tulevan niin kovaa vääntöä, kuin sitten kävi.Politiikka vain näyttää olevan joskus sellaista , että asiaperustein ei voi tulevaa päätöstä ollenkaan ennakoida.

                            Päätösten jälkeen on edessä rakentamisen aika. Pitäisi pyrkiä kehittämään koko seutukuntaa yhtenä kokonaisuutena. Itse näen, että ei koulun loppuminen Tuohikotin kehittymistä pysäytä. Jos koulu sijaitsee maaseudulla 5 kilometrin päässä, se on suositus,  ei haitta.                               Kouluista pitäisikin ryhtyä täällä maalla käyttämään nimitystä ”aluekoulu”. Ei nimittäin ole enää kohta missään sellaista koulua, jonne oppilaat tulisivat vain yhdestä kylästä.

                                                

                Veikko Kärkkäinen