Koulupeli kovenee!

 

 Mitä lähemmäksi päätöksenteon aika koulujen lakkauttamisissa tulee, sitä kovemmaksi peli näyttää käyvän. Pohjoisessa Kouvolassa alkaa menetelmät olla jo aika arveluttavia. Tuohikotin ja Vekaranjärven välillä käydään kiistaa jomman kumman koulun säästymisestä. Kääpälän koululla on keskitytty oman koulun vahvuuksien esittelyyn, Tuohikotissa taas sen sijaan Kääpälän koulun kaikinpuoliseen moittimiseen. Siitä pyritään väen väkisin tekemään homekoulu, vaikka kaikki mittausten tulokset kertovat aivan muuta. Viimeisimmät sisäilman mittaukset ovat tehty kaksi viikkoa sitten, eikä silloinkaan mitään todettu.

 

Sisäilman mittaustulokset on toimitettu reilusti myös tuohikottilaisten käyttöön. Siitä huolimatta ainakin kaupungin opetus- ja kasvatuslautakunnalle on sieltä mennyt kirje, jossa edelleen kerrotaan homeongelman vaivanneen koulua, jopa rakentamisesta saakka. Väite, että jo pelkkä koulussa käväisy voi aiheuttaa sairastumisen on sekin aika rajusti sanottu.Toivottavasti päättäjät jättävät virheelliset väitteet omaan arvoonsa ja tarkistavat tiedon paikkansapitävyyden vaikkapa oman kaupungin ympäristöterveystarkastajalta. Samoin rakennuksen muusta kunnosta  voi varmasti kysyä entisen Valkealan kunnan kiinteistörakennusmestarilta.

 

 

Kuten jo alussa tuli mainittua, yritimme edetä koulukiistassa niin sanotusti "puhtain miekoin".  Kun puolustautuminen on kuitenkin aina sallittua, käsitellänpä muutamaa tosiasiaa: Koulut sijaitsevat noin 5 kilometrin päässä toisistaan, eli nykytilanteessa ei matka eikä mikään. Sitä paitsi se on aivan sama molempiin suuntiin. Tuohikottilaisten koulumatka tulisi kestämään noin 7 minuuttia kauemmin kuin nyt. Kääpälän koulualue ulottuu Anttilaan, Pihlajasaareen, Vuohijärvelle, jopa Hillosensalmelle. Niitten kylien lasten koulumatkan en soisi pitenevän koulumuutosten takia enää yhtään.

 

Myöskin vetoaminen tulevien oppilasmäärien ennusteisiin on miltei harhaanjohtavaa. Oppilasmäärä muuttuu riippuen siitä, mitä tulevaa vuotta ennusteessa tarkastellaan. Samoin mielestäni myös tulevia koulujen henkilökuluja on mahdoton etukäteen laskea. Kuka meistä tietää nyt jo, mikä on henkilökunnan lopullinen koostumus missäkin koulussa? Missään nimessä ei voi olla niin, että lakkautetuista kouluista henkilökunta saa kenkää, heidät työllistetään varmuudella jonnekin muualle, Vai onko koulujen lakkautusperusteeksi otettu myös se, missä on vanhin henkilökunta jonka sitten saa nopeimmin siirrettyä eläkkeelle?

 

Kääpälän koulurakennus on Valkealan alueen selkeästi ja kiistämättömästi paras kyläkoulu. Siellä on kirjasto, moderni päiväkoti, täysimittainen juhla- ja urheilusali, teknisen työn luokat tytöille ja pojille, ajanmukainen keittiö, joka valmistaa ruuan kahdelle koululle ja päiväkodílle, tilava ruokasali, atk -luokka ym. Henkilökunta on osaavaa ja kokenutta ja paradoksaalista kyllä, osa heistä tulee koululle töihin naapurikylä Tuohikotista. Muistuttaisin myös, että kilometrin päässä koulusta on Suomen suurin varuskunta, jonka henkilökuntajärjestöt tuskin katsovat hyvällä koulunsa lopettamista.

 

Kääpälässä on nyt olemassa kaiken kaikkiaan sataprosenttinen koulupaketti, joka suuremmitta remonttikustannuksitta palvelee pohjoista Kouvolaa vielä vuosikymmenet. Jokaisessa kiinteistössä tulee tietysti silloin tällöin joitakin kunnossapitoremontteja, ilman niitä ei mikään rakennus pysy kunnossa. Nämä kustannukset ovat kuitenkin kokonaan eri juttu, kuin vaikka kokonaisen liikuntasalin tai keittiön rakentaminen. 

 

Helposti voisin nyt ryhtyä arvostelemaan naapurikoulua, mutta en sitä tee, koska kylien pitää voida tulla toimeen keskenään vielä koulusupistuksien jälkeenkin. Kunnioitan sitä, että oman kylän koulua puolustetaan, mutta en ollenkaan sitä, että se tehdään toista koulua aihettomasti syyttämällä. Mopoa ei saa päästää ryöstäytymään käsistä missään tilanteissa.

 

Veikko Kärkkäinen