Pari viikkoa sitten tuli kirjoitettua Kouvolan kaupungin kiinnostuksesta Jaalan kotiseutusäätiöön. Samalla tuli ennustettua, että tuskinpa Elimäen, Jaalan ja Valkealan yhdessä perustama JEV-säätiökään kovin pitkään saisi nauttia hiljaiselosta.

Olisi pitänyt tutustua ennen kirjoitusta Kouvolan kaupunginhallituksen 16.3.2009 kokouksen esityslistaan, sieltä olisi löytynyt kaupungin ensimmäinen puuttuminen säätiön asioihin, eikä ennustusta olisi tarvinnut tehdäkään..

Kaupungin liiketoimintajohtaja Esa Siikaluoma oli jo toimeliaana miehenä ottanut JEV-säätiön säännöt "ramille" , ja löytänytkin niistä vakavan puutteen. Hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksessa oli säätiön perustamislausekkeessa  sanottu, että säätiön valtuuskuntana toimii Kouvolan kaupunginhallitus. Nyt kuitenkaan koko säätiön säännöissä ei ole mainintaakaan koko valtuuskunnasta. Puute ja virheellisyys on siis tapahtunut. Korjauksena hän esittää, että "kaupunginhallitus kehottaa säätiön hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin sääntöjen muuttamiseksi siten, että ne vastaavat hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksen sisältöä ja tarkoitusta". Valtuuskunta on siis saatava sääntöihin mukaan ja vielä niin, että sellaisena toimii kaupungihallitus. Nykyiset säännöt ovat kyllä hyväksytty säätiörekisteriin, eli aivan virheettömät.

Selvää tekstiä, paitsi että.....   Säätiölaissa ei ole minkäänlaista mainintaa valtuuskunnista! Täysin turha instanssi, jonka kyllä voi ilman muuta tietysti perustaakin.  Mutta miksi???  Kaupuginhallituksen kokoinen valtuuskunta kuittaa melkoisen määrän euroja vuosittain, pois säätiön tuloista. Se myös pystyy (v.2012 jälkeen) istuttamaan mieleisensä ihmiset säätiön johtokuntaan ja siten vaikka lakkauttaa säätiön kokonaan hetkessä ja siirtämään varallisuuden käytön yksin kaupungin hallintaan. Siistiä ja simppeliä!

Yllämainittu selittää paljolti operation tarkoitusperiä, mutta silti hämmästyttää, miksi ei riittänyt, että "säätiön hallituksen jäsenet valitsee Kouvolan kaupunginhallitus" ?   Se on ihan sama asia, kuin jos valinnan tekee säätiön valtuuskunta, jona toimii Kouvolan kaupungin hallitus?  Tähän taitaa  päteä vanha viisaus, joka sanoo, että "herrojen tiet ovat kalliit ja mutkikkaat".

Katsotaaan, miten säätiöparka tulevaisuudessa pärjäilee. Nykyisille hallituksen jäsenille toivoisin "isänmaallista rohkeutta ja viisautta"! Tulevalla tiellä ei tule kuoppia puuttumaan, osa niistä on näkyvillä, osa varmasti "sudenkuopiksi" naamioituja. Jaalalaisia en malta olla onnittelematta vielä uudestaan: pitäkää säätiöstänne hyvä huoli, sen tuotto tulee vielä vuosien päästä nousemaan arvoon arvaamattomaan.