Viime aikoina olemme kuulleet uutisia maaseudun omakotitalojen hintojen romahtamisesta. Tieto on valitettavasti aivan oikea.

Hintojen laskuun on olemassa selkeät syyt. Viimeiset viisi vuotta vireillä ollut kuntauudistus on ollut suurin syy hintakehitykseen.

Jokainen kuntaliitos on ollut turmiollinen kaikille muille kuin keskuskunnille. Palveluita on aina karsittu liitoskunnista keskuskunnan hyväksi, jolloin väki on joutunut muuttokierteen uhriksi, yleensä tahtomattaan. Muuttoliike on jättänyt jälkeensä tyhjiä omakotitaloja joihin on vaikea ollut saada uusia omistajia, alenevista hinnoista huolimatta.

Uusi SOTE- palveluitten uudistus on omiaan kärjistämään tilannetta edelleen. Palvelut aivan varmasti keskittyvät suurempiin yksiköihin, siirtyvät kokonaan pois maaseudulta, jopa pienemmistä taajamistakin. Työpaikat terveydenhoito- ja sosiaalialalta muuttavat pois palveluitten mukana.Päätöksenteko muuttaa myös kokonaan pois monista kunnista ja kaupungeistakin.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että ellei poliittista järkiintymistä tule, maaseutu tyhjenee edelleen. Tilanne on aivan mieletön ja uskomaton. Onko Suomen kaltaisella pienellä maalla varaa jättää suuri osa alueestaan lähes hunningolle? Miksi emme ihmisten muuton sijaa pyri tehokkaammin, verotuksella ja tukien ohjaamisella, ohjaamaan työpaikkojen syntymistä muuallekin kuin pienelle alalle Etelä-Suomeen?

Vieressämme on suuri ja mahtava esimerkki siitä, miten tämmöinen ”tyhjiöpolitiikka” toimii. Jokainen päättäjä pitäisi velvoittaa asumaan siellä muutama viikko näkemässä , mitä yhteiskuntarakenteen tiivistämisestä lopulta seuraa.

Suomen maaseudun ihmisiä käy sääliksi. Heistä ainakin osa on menettämässä suuren osan omaisuudestaan, koska suurin osa ihmisten omaisuudesta on kiinni asunnoissa. Pienistä rahoista ei ole puhe, maaseudun tulevat menetykset ovat monia kymmeniä miljardeja euroja.

Omistamisella ja omaisuudella pitäisi Suomessa olla perustuslain antama suoja. Nyt kuitenkin valtio omilla toimillaan, kuntien avustuksella, on rikkomassa räikeästi omaisuuden nauttimaa lakisääteistä suojaa.

Valtio, joka ei kunnioita omien kansalaistensa perusoikeuksia, ei ole enää sivistysvaltio. Kun valtio ottaa riskin toimimalla omien lakiensa vastaisesti, se samalla antaa syyn kansalaisille toimia valtiota vastaan. Tämmöisiin mielikuviinkaan ei olisi yhteiskunnassamme varaa.