Kouvolan Sanomissa on käyty keskustelua vireillä olevasta Kouvolan Veden yhtiöittämisestä. Liikelaitoksen johtokunnassa kaupunginhallituksen edustajana istuva Anssi Tähtinen on ottanut asiakseen rauhoitella kuluttajia kertomalla veden hinnan pysyvän ennallaan yhtiöittämisen jälkeenkin.

Muistaakseni Tähtinen vastusti kaupungin energialaitosten yhdistämistä. Nyt myöhemmin hän on saanut todeta olleensa silloin oikeassa. Energian hinnat ovat nousseet ja KSS Energia tuottaa tappiota. Syynä on lähes yksinomaan se, että uusi yhtiö joutui ostamaan itsensä kaupungilta kalliilla hinnalla ja jota se nyt maksaa takaisin.

Sama tilanne syntyy Kouvolan Vesi Oy:n ostaessa itsensä kaupungilta, todennäköisesti kaupungin takaamaa lainaa käyttäen. Tämän hinnan maksavat veden kuluttajat, sanoo Tähtinen sitten mitä hyvänsä. Muita maksajia ei ole olemassa. Lisäksi kuluttajat joutuvat maksamaan kaupungin vaatiman vuosittaisen tuloutuksen kassaansa, tietojen mukaan ainakin 1,5 m€/ vuosi. Tuloutuksessa on vielä yksi huomionarvoinen seikka: liikelaitos voi suorittaa tuloutuksen ilman syntyviä lisäkuluja, osakeyhtiöllä syntyy lisäkuluja noin miljoonan verran. Osakeyhtiö joutuu maksamaan tulostaan veroa 25 %. Sen lisäksi osinkotulot ovat kaksinkertaisen verotuksen piirissä, ei edes kaupungin omistamat osakeyhtiöt ole siitä vapaita. Tulouttaakseen kaupungille kyseiset 1,5 m€, osakeyhtiö joutuu todellisuudessa kaivamaan pussistaan kaikkiaan noin 2,5 m€. Hyötyjä on valtio, joka rikastuu noin miljoonalla ja maksajia ovat jälleen veden kuluttajat, muita maksajia kun ei ole. Veden hintaan yksi miljoona tietää noin 10% korotusta.

Kaupungin ainoana tarkoituksena on yhtiöittämisellä paikata kaupungin kassaa, sekä häivyttää kansalaisilta mahdollisuudet seurata yhtiön toimintaa ja päätöksien tekoa. Todennäköistä on, että suunnitelma toteutuu samoin kuin edellisetkin yhtiökaupat, valtuusto siunaa sen hiljaisena ja vastaan sanomatta . Tähtinen väläyttää mahdollisuutta luovuttaa koko vesilaitoksen omaisuus uudelle yhtiölle apporttina. Ajatus on vain teoreettinen, eikä missään tapauksessa koskaan tule kysymykseenkään. Kaupunkia, joka jättäisi 12 miljoonan euron helpon saatavan lunastamatta ,ei ole olemassakaan. Huomattava on myös se, että yhtiökaupan varainsiirtovero, 2 % vuonna 2013, on maksettava vaikka omaisuus luovutettaisiin apporttinakin.

Kuntien piiloverotuksesta käydään laajaa keskustelua koko maassa. Näpyttämällä vaikka Googleen hakusanaksi "piiloverotus", siitä saa hetkessä hyvän käsityksen. Omalta osaltani lopetan kirjoittamisen tästä aiheesta. Katsotaan yhdessä mitä tulevaisuus asiassa tuo esille.