Tänään oli tämän kevään kaunein päivä. Linnut konsertoivat aikaisesta aamusta alkaen. Käki kukkui päivällä ensimmäisen kerran tänä keväänä, tosin vain kahdeksan kertaa. Vähältä se aluksi tuntui, mutta onhan kahdeksan vuotta lisäaikaa näinkin vanhalle ihan kohtuullista. Tuomet ja sireenit valmistautuvat  puhkeamaan kukkaloistoonsa.

Naapuritalossa häärii kiivaasti valkotukkainen, Hesasta tänne muuttanut eläkeläisrouva. Puutarhamaa muokkautuu hienoksi vasta ostetulla jyrsimellä ja kohta taloon tuotaville kanoille on rakenteilla uusi, hieno kanala. Entinen kansakoulu on muuttunut komeaksi  kartanoksi  ja saanut uuden ja tomeran asukin joka  nyt eläkepäivinään toteuttaa elämänikäistä unelmaansa.

Maaseudun väkeä  on viime vuosina muuttanut kaupunkeihin , kuka mistäkin syystä.  Useimmiten on ollut kyse vanhuksista, joiden on ollut pakko muuttaa taajamiin palveluitten perässä, tai perheistä, joiden on ollut pakko muuttaa muualle työn perässä.  Suurimmat syylliset ovat kuitenkin olleet kunnat ja valtio, joiden tavoitteisiin kuuluu yhteiskuntarakenteen tiivistäminen. Tiivistämisestä nähtiin syntyvän taloudellisia hyötyjä ja ekologisia säästöjä.

Nykyisissä tutkimuksissa on kuitenkin romutettu miltei kaikki entiset uskomukset. Tutkimuksien mukaan suurin osa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa maalla. Samoin uutta on tieto, että maalla asuminen onkin ekologisempaa kuin asua kaupungeissa. Maalla asuvan hiilijalanjälki onkin pienempi kuin kaupunkilaisen!  Myös tiivistämisen hyödyt on kumottu, olisikin hullua jättää valmis asuinympäristö ja muuttaa kaupunkeihin, joissa muuttajalle on rakennettava uusiksi hänen tarvitsemansa infra.

Kouvolan kaupunki kartoitti maaseutuohjelmaansa laatiessaan ketä missäkin päin kaupunkia asuu. oli yllättävä tietää, että maaseudulla asuikin nuoremmat ihmiset ja taajamissa vanhemmat. Aina ennen  kuviteltiin juuri toisin.

Kouvolan kaupunki omaa suuren, kauniin ja monipuolisen maaseudun. Kaiken kiireen ja melskeen keskellä meillä on paljon rauhallisia ja rauhoittavia asuinpaikkoja. Lasten on hyvä kasvaa maaseudun suojeluksessa ja  opiskella pienissä viihtyisissä kouluissa. Rakenteilla oleva valokuituverkko takaa mainiot internet –yhteydet, jopa paremmat kuin monissa kaupungeissa. Suuren ja nykyaikaisen omakotitalon voi täällä ostaa samalla rahalla kuin Hesasta pienen yksiön laitakaupungilta. Kuitenkin kaikki tarpeellinen on aika lähellä, esimerkiksi Helsingissä monet käy töissä päivittäin.
Toteuta sinäkin oma unelmasi, tervetuloa asumaan Kouvolan maaseudulle!