Kouvolassa kiistellään kaupungin ja liikelaitos Kouvolan Veden kesken siitä, missä ja kenellä piilee 6,5 miljoonaa euroa! Kaupungin mielestä vesilaitos on jäänyt sille investoinneistaan velkaa mainitun summan, vesilaitos taas kiistää sen jyrkästi. Kaupunki kuitenkin pani miljoonat maksuun ja se tietää kaikille Kouvolan Veden asiakkaille tuntuvaa vesimaksujen korotusta.
Kaiken kukkuraksi on epäselvää, onko laskutusvirhe ollut olemassa jo parina edellisenä vuotenakin. Maallikosta kerta kaikkiaan käsittämätön juttu.

Kuusi ja puoli miljoonaa euroa on niin iso summa, että olipa se sitten poissa kummalta tahansa, ei sen pitäisi jäädä huomaamatta. Syntyy helposti käsitys, että niin kaupungin kuin vesilaitoksen päätöksistä ja kirjanpidosta vastaavat ihmiset eivät aina ole tilanteen tasalla. Kouvolan Vesi on muutenkin ollut viime vuosina usein julkisuudessa, eikä juuri koskaan myönteisessä mielessä. Sen päätöksistä ja toiminnasta on parhaillaankin vireillä kanteluita ja valituksia. Vesiosuuskunnat ovat sen kanssa lähes julkikapinassa. Vaikka maksuilta edellytetään tasapuolisuutta ja kustannusvastaavuutta, niitten määräytymisen periaatteita ei ole saatu monista pyynnöistä huolimatta julkisesti tarkasteltaviksi. Myöskin urakkatarjousten kanssa on ollut ongelmia ja jälleen kaupunkilaiset veden käyttäjinä ovat joutuneet niistä kalliisti maksamaan.

Myös kaupungin omaa toimintaa on pakostakin tarkasteltava. Kuuden ja puolen miljoonan maksaminen perusteettomasti kaupungin kassasta on hämmästyttävä juttu. Missä makaa kaupungin oma tilintarkastus ja mm. tarkastuslautakunta? Kerta, jolloin kaupungin tileissä on ollut ihmeellisyyksiä, ei ollut ensimmäinen.
Toisekseen on ymmärrettävää, jos vesilaitos vaikka tarkoituksellisesti siirtäisi omia investointikulujaan kaupungin maksettavaksi. Vesilaitos joutuu joka vuosi pulittamaan kaupungin kassaan vedenkäyttäjien maksamana piiloverona useita miljoonia euroja. Tarpeellista rahaa tietenkin kaupungille, mutta varmasti suuresti vaikeuttaa vesilaitoksen toimintaa. Samanlaista piiloveron luonteista maksua joutuu maksamaan vieläkin suuremmassa mitassa kaupungin omistama energiayhtiö.

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöitten ja Fly Lappeenrannan tileissä suoritettiin juuri Lappeenrannan kaupunginvaltuuston toimesta erityistilintarkastus. Sellaisen suorittaminen kaupunkiyhtiöissä on melkoisen harvinainen toimenpide. Aihetta olisi enkä samalle toimenpiteelle myös Kouvolassa. Tarve tällaisille toimenpiteille tulee olemaan tulevaisuudessa suurempi kuin nyt. Syynä siihen on yksinkertaisesti kuntien ja sitä myötä kuntien yhtiöitten kasvaminen sellaisiksi, että niitten hallinta muuttuu, varsinkin luottamusmiespohjalta, mahdottomaksi. Lisäksi yhtiöitten muuttaminen osakeyhtiöiksi sulkee tavalliselta kansalta kokonaan mahdollisuuden niitten toiminnan seuraamiseen ja valvomiseen.
Virkamiehet näyttävät pyrkivän juuri siihen, jotta monenlaisia hankaluuksia tuova yleinen keskustelu tyrehtyisi.