Viime aikoina on saatu lukea kahdesta kouluissa tapahtuneesta puukotuksesta. Molemmissa tapauksissa on ainakin epäilty motiivina olleen koulukiusaamisen. Tapauksien tutkinta on vielä kesken.

Olen noin kymmenisen vuotta ollut mukana sovittelutoiminnassa, viimeiset kolme vuotta erikoistuen sovittelemaan pelkästään koulukiusaamisia. Kuulun jäsenenä yhdistykseen nimeltä Seiskan Sovittelijat ry, joka tekee vain koulusovitteluja, toimialueenaan Kouvolan kaupunki ja Iitin kunta.

 En tiedä missään päin Suomea olevan vastaavaa koulusovitteluun erikoistunutta yhdistystä. Lakisääteistä sovittelutoimintaa hoitavat sovittelutoimistot kenties jossain päin Suomea suorittavat myös koulusovitteluita, mutta varmaan aika vähäisessä määrin. Koulutus ja varsinkaan resurssit ja eivät useinkaan ole riittäviä.

Tarve kiusaamisten sovittelulle on valtava. Väitän ihan vakavissani, että tuskin on kouluakaan, jossa ei tapahtuisi kiusaamisia. Jossain kouluissa homma on hanskassa ja asiaan puututaan heti ja vakavissaan. Konsteja on olemassa , KiVa –koulu projekti ja vertaissovittelu muun muassa. Useimmissa kouluissa kuitenkaan näin ei ole, kiusaamiselle ei tehdä mitään. On koulun maine otettava huomioon ja kiusaamisesta vaietaan, odotetaan, että se loppuu itsestään joskus.

Näin tietysti tapahtuukin, viimeistään kun koulu on ohi. Siihen mennessä vain on voinut tapahtua valtavia asioita. Koko kiusattu nuori on saatettu menettää, hänestä on tullut henkinen raajarikko, joka joutuu kantamaan invaliditeettiaan koko loppuelämänsä ajan. Koko perheen elämä on voinut suistua raiteeltaan, pahimmassa tapauksessa on jouduttu myymään koti, muuttamaan toiselle paikkakunnalle, luopua työpaikasta muuton takia ja niin edelleen. Kiusaamistapaus on voinut tulla maksamaan yhteiskunnalle miljoonia.

Ällistyttävää on myös se, että miltei aina kiusaamistapauksissa väistyjä on kiusattu. Kiusaaja jää jatkamaan entiseen kouluun kiusatun muuttaessa muualle. Syytöntä rangaistaan, syyllinen jää voittajana kentälle.

Seiskan Sovittelijat ry on viime vuosina hoitanut hyvällä menestyksellä vaikeitakin kiusaamisjuttuja. Toimimme aina koulun suostumuksella ja tuella, ilman korvausta ja palkkiota.Ainoa yhteiskunnan tuki on kaupungin 300 euron vuosiavustus. Kymin 100v. säätiö on tukenut koulutustamme. Emme pyrikään etsimään syyllisiä ja varsinkaan rankaisemaan, vaan pyrimme lopputulokseen, jossa normaali tilanne ja koulurauha palaa kaikille.

Ihmeellistä kyllä, nuorten kanssa on aina melko helppo päästä  sopimukseen ja mikä ihmeellisintä, sopimuksista pidetään kiinni. Lasten huoltajat ovat kokonaan toinen juttu, heidän ristiriitansa ovat paljon vaikeampia ratkoa.

Koulusovittelun eteen olisi pikaisesti tehtävä jotakin. Sovittelutoimistojen rikosten ja riitojen sovittelijoiksi koulutettuja vapaaehtoisia sovittelijoita pitäisi kouluttaa myös koulusovittelijoiksi. Kehittämämme toimintamalli on toimiva ja muittenkin saatavilla.

Vanhemmalla henkilöllä, joka tulee vielä koulumaailman ulkopuolelta, on auktoriteetti tallella ja siitä on suuri apu. Opettajien auktoriteetti on monesti mennyt maanrakoon ja kaikki rankaisukeinot on otettu heiltä pois . Monelle opettajalle työpäivät ovat äärettömän vaikeita. Heitä ei ole palkattu kouluihin sovittelijoiksi, vaan opettamaan kunnollisesti käyttäytyvää koulunuorisoa. Varsinkaan suurissa kouluissa ei tällaista nuorisoa juuri enää ole. On vaarana, että puukotusten kaltaiset tapahtumat kouluissamme lisääntyvät vuosi vuodelta. Jotain tarttis tehrä, niin kuin Manu aikoinaan sanoi.