Suomeen on syntynyt viime aikoina lähes kansanliike vastustamaan pakolla toimeenpantavia kuntaliitoksia. Kouvolan seudun kuntaliitosta on monessa yhteydessä käytetty varoittavana esimerkkinä siitä, mitä kuntaliitokset voivat tuoda tullessaan. Aivan selviönä pidetään, että liitosalueen laitamilta palvelut keskitetään kuntakeskukseen, mikä johtaa reuna-alueitten kuihtumiseen asukkaitten muuttaessa pois palveluitten perässä.

Onko meillä sitten varaa tämmöiseen kehitykseen? Koko Suomeen syntyisi ehkä 70-90 isoa kaupunkikuntaa, joitten keskusta-alueilla olisi kaikki palvelut ja reunoilla ei juuri mitään. Aivan mieletöntä!

Suurin osa maastamme jäisi tykkänään kehittymisen ulkopuolelle, autioituisi ja rapistuisi vähän kerrallaan. Mikään sivistysvaltio ei ainakaan saisi kohdella asukkaitaan niin epätasa-arvoisesti. Jo perustuslakimme pyrkii takaamaan meille kaikille samankaltaisen suojan lain ja valtiovallan edessä.

Toinen pointti asiassa on, syntyykö kuntia yhdistämällä säästöä vai ei. Kukaan ei ole vielä selkeästi ja kansantajuisesti ainakaan minulle pystynyt säästöjä juurikaan osoittamaan.  Tuskin pelkkä suuruus tuo mitään säästöä, muuten ne on löydettävä.  On olemassa hyvin toimeen tulevia pieniä kuntia, samoin kuin suuriakin kuntia. Toisaalta sitten on olemassa vauraita suuria kuntia ja huonosti toimeen tulevia suuria kuntia. Pärjäämisen syyt  on haettava kunkin kunnan talouden hoidosta, eikä kunnan koosta.

Kouvolan seutu on oiva esimerkki kuntaliitoksesta, josta ainakaan tähän mennessä ei ole seurannut mitään hyvää.  Liitoksen jäljiltä virkamieskunta on valtava, reuna-alueet tyhjenevät pikavauhtia kaikista palveluista, piiloverotus sähkön ja veden hinnoissa on koventunut, veroäyriä on nostettu, samoin kiinteistöveroja. Kunnalliset maksut ovat nousseet, asukkaat purnaavat lähes kaikesta ja kunnan väkiluku vähenee.  Kaikki tämä on tapahtunut kolmessa vuodessa ja seuraavat vuodet jatkuvat samankaltaisina. Silti kaupungissa suunnitellaan mm. uutta n.100 miljoonan euron sairaalaa, aivan kuin rahapulasta ei olisi tietoakaan.

Sivusta katsoen näyttää lisäksi siltä, että kaupungin paisuessa suureksi, valtuutetut ovat menettäneet tilanteen hallinnan lähes kokonaan. Asiat ovat paisuneen yhtäkkiä liian suuriksi ja virkamieskunta pystyy vedättämään valtuustoa  tullen mennen. Pikkuasioista pidetään kovaa ääntä, mutta suuret miljoonaluokan asiat läpäisevät valtuuston vähin äänin.

Ainakin allekirjoittaneen mielestä kuntauudistuksille pitäisi panna käsijarru päälle toistaiseksi .  Suunnitellaan ja etenkin tutkitaan liitoksien edut ja haitat huolella, ennen kuin  aiheutetaan lisää harmeja.