"Maaseutualueita kehitetään nojautuen paikallisiin elinkeinojen vahvuuksiin ja voimavaroihin, kuten bioenergia, luonnontuotteet, kaivannaiset, sekä ruuan- , energian- ja palvelutuotanto. Maaseudun elinkeinorakennetta monipuolistetaan. Maaseutu toimii useiden hyvinvointitekijöiden ympäristönä. Näillä elämisen laatutekijöillä on kasvava rooli virkistyksessä, matkailussa, kulttuuritoiminnassa, elämysteollisuudessa sekä asumisessa.

Maaseudun voimavarat, sekä niiden kestävä käyttö ja maaseudun elinvoimaisuus ovat merkittäviä myös koko maan menestykselle. Maaseutupolitiikkaa tehdään kestävän kehityksen periaatteitten mukaisesti. MMM:n maatalousosaston maaseudun kehittämisyksikön maaseutupolitiikkajaosto siirretään TEM:n alueiden kehittämisyksikköön."

Yllä on kaikki se, mitä uusi hallitus hallitusohjelmassaan sanoo maaseutupolitiikasta. Ei ole todellakaan paljon. Muutamaan pieneen riviin on mahdutettu kaikkien kuuden puolueen ajatukset maaseudun yleisestä merkityksestä , sekä sen kehittämisestä.

Ainakin näin maaseudun kehittämistyössä pitkään toimineesta hallituksen maaseutuohjelma tuntuu masentavalta lukea. Maaseudun kasvava rooli elämysteollisuudessa ja kulttuuritoiminnassa tuntuu vähän kaukaa haetuilta. Muutaman valopilkun ohjelmasta kuitenkin voi lukea: elinvoimainen maaseutu tunnustetaan merkittäväksi koko maan kehitykselle, myönnetään maaseudun merkitys hyvän asumisen ympäristönä, sekä tunnustetaan myös maaseudun kehittämisen tarve kestävän kehityksen mukaisesti.

Mukavia sanontoja, mutta toteutetaanko niitä mitenkään käytännössä? Toivottavasti, mutta epäilen syvästi. Elinvoimainen ja kehittyvä maaseutu olisi suuri voimavara koko valtakunnalle ja varsinkin Kouvolan kaltaisille maaseutukaupungeille. Kehitys on vain ollut kokonaan päinvastaista, maaseutua ajetaan alas kehittämisen sijasta. Pelättävissä on, että kehitys jatkuu samaan suuntaan kauniista sanoista huolimatta. Maaseudulle rakentamista jarrutetaan, vaikka se tunnustetaan yhdeksi parhaimmista asuinympäristöistä. Kuitenkin juuri asumisen harveneminen on maalla yhtenä syynä myös muitten ongelmien syntymiseen. Kohtuullisen rakentamisen salliminen jo olemassa oleviin kyläympäristöihin varmistaisi peruspalveluitten säilymisen.

Myöskään maaseudun kehittämisyksikön siirtäminen kokonaan toisen ministeriön ( työ- ja elinkeinoministeriö, ministerit Häkämies ja Ihalainen) alaisuuteen, ei tunnu ainakaan äkkiä ajalteltuna kovin hyvältä asialta.

Katsotaan mitä tulevaisuus tuo ja toivotaan parasta.