EU :n hankerahojen turvin on Suomessa kunnostettu suuri joukko vanhoja seurojentaloja, moni aivan viime hetkillä. Niin myös Verlassa, jossa vanha seuratalo oli  vuosien myötä vähällä tuhoutua korjauskelvottomaksi. Lähes kahden vuoden talkoilun jälkeen se on jälleen heräämässä uuteen kokoistukseensa sisäpuolelta täysin kunnostettuna ja nykyaikaistettuna tämän päivän vaatimusten mukaiseksi.

Toisin on kuitenkin ulkokuoren kanssa. Rakennus on synkkä, vailla minkäänlaista koristeellisuutta. Rakennus poikkeaa ympäristöstään lähes huomiotaherättävästi. Muut lähitienoon rakennukset on rakennettu kauniiksi, varsinkin kaikki museoidun tehtaan rakennelmat. Niitä rakennettaessa raha ei ole ollut ratkaiseva, toisin kuin työväestön käyttöön rakenetussa seurantalossa . Rakennus todennäköisesti rakennettiin mahdollisimman vähällä rahalla, vähän toisarvoisista tarvikkeista, välittämättä ollenkaan kauneusarvoista. Mitään säilytettäviä arvoja sen ulkonäköön ainakaan maallikon mielestä ei sisälly.

Nyt olisi oikea hetki korjata rakennusaikana tehdyt virheet. Pienillä toimenpiteillä rakennukseen saataisiin kokonaan toinen, iloisempi ilme. Nurkkalaudat, ikkunanpielilaudat, ovenpielilaudat ja vähän pirteämpi värien käyttö saisi aikaan ihmeitä.

Olen kuullut, että museoihmisten mielestä näitä ei missään tapauksessa saisi rakentaa. Olisi mielenkiintoista kuulla sille päätökselle perusteet? Jos vahingossa, rahanpuutteessa tai jostain muusta syystä aikoinaan on jouduttu rakentamaan rumaa ja keskeneräistä , miksi se sellaisenaan olisi myös museoitava jälkipolvien ihmeteltäväksi. Kaunis seuratalo kylän ehkä kauneimmalla paikalla olisi koko Verlan komistus. Nykyisen kaltaisena se ei sitä koskaan tule olemaan.