Toimittaja Saila Kiuttu kirjoittaa Kouvolan Sanomissa 17.3.2011 otsikolla "Aikuiset eivät huomaa lapsen syrjintää". Kirjoituksessaan hän ansiokkaasti referoi Itä-Suomen yliopiston ja tutkimuslaitos Referenssin tekemiä tutkimuksia koululaisten syrjinnän yleisyydestä ja muodoista.

Tämän kirjoituksen laatimiseen antoi syyn muutama toimittaja Kiutun kirjoituksessa esiin tullut asia. Tutkimuksissa tuli ilmi, että syrjimistapauksissa, jotka aina koetaan jonkin asteisiksi kiusaamiseksi, koulun tarjoamat keinot niitten selvittämiseksi koettiin kovin vähäisiksi. Yksittäisten opettajien ja rehtorin puhuttelut eivät riittäneet, ja muutkin koulun tarjoamat keinot todettiin tehottomiksi. Jopa rikosilmoituksen tekeminen jäi ilman vaikutusta.

Lasten ja nuorien itsensä mielestä opettajat ovat kadottaneet auktoriteettinsa eivätkä mahda enää oppilailleen mitään. Oppilaat ehdottavatkin selkeitä syrjintää ehkäiseviä toimia aikuisilta. Tutkijat päättelevät, että syrjintätapaukset kouluissa ovat paljon yleisempiä, mitä luullaan. Lisäksi he ehdottavat, että tapausten käsittelyyn perustettaisiin uusi, koulujen ulkopuolinen sovittelumenettely.

Ehdotus on yksinkertaisuudessaan hyvin älykäs. Koulut ovat tähän asti pyrkineet hoitamaan koulukiusaamiset ehdottomasti koulun sisäisinä asioina. Toimintamalleja on ollut useita. Hyvin useasti niillä on varmasti päästy sovintoon, usein on myös epäonnistuttu. Jotkut koulut ovat varmaan väsyneet ja valinneet laveamman tien, "antaa ajan kulua ja hoitaa asian".

Kouvola ja Iitti ovat olleet edelläkävijöitä, täällä ehdotetun kaltainen sovittelujärjestö on toiminut hyvällä menestyksellä jo vuosia. Seiskan Sovittelijat ry on vuonna 1997 perustettu sovitteluyhdistys, joka sittemmin vuonna 2009 erikoistui kokonaan koulukiusaamisten sovitteluun. Sovittelu on maksutonta, luottamuksellista ja tapahtuu koulujen kanssa yhteistyössä. Tulokset ovat olleet hyviä.

Opettajille tapahtunut auktoriteetin menettäminen on vaikeasti korjattavissa. Ulkopuolelta tulevalla sovittelijalla on auktoriteetti tallella. Minkäänlaista hankaluutta oppilaitten ja sovittelijoitten kohtaamisissa ei ole ollut ja kaikki sovittelut on voitu hoitaa ilman ongelmia.

Mielestämme mahdollisimman moneen kiusaamistapaukseen pitäisi puuttua sovittelun keinoin. Pitkään jatkunut kiusaaminen voi tuhota koko perheen elämän peruuttamattomasti.

Veikko Kärkkäinen

Tiedottaja

Seiskan Sovittelijat ry.