Arvoisat Kouvolan kaupunginvaltuuston jäsenet.

 

 

 

Kouvolan kaupungin kirjastoverkkoselvitystä laatinut työryhmä sai taannoin selvitystyönsä päätökseen. Loppuraportissaan se esittää mm. Kääpälän, Utin ja Pilkanmaan koulujen yhteydessä sijaitsevien kirjastojen lakkauttamista. Lakkautuksien perusteina työryhmä esittää henkilöstön lisätarvetta muissa kirjastoissa, sekä sitä, ettei pienien kirjastoyksiköiden palvelutarjontaa pystytä parantamaan. Konkreettisia säästöjä työryhmä ei edes väitäkään saatavan, koska kiinteistökustannuksetkin siirtyisivät vain "toisesta taskusta" maksettavaksi, eli koulutoimelle. Lisäksi ainakaan Kääpälän koulu ei tarvitse lisätiloja, tuskin muutkaan koulut.

Työryhmän esitys hirvittää maaseudulla asuvia kaupunkilaisia. Asia olisi jotenkin täällä ymmärrettävissä, jos lakkautuksella olisi saatavissa edes kohtuullista säästöä. Lakkautus ilman ymmärrettävää syytä on vastoin yleistä oikeustajua. Jos taas pyrkimyksenä on todellisten säästöjen saaminen, lakkautuksia kannattaa tehdä siellä, missä suurehkoja kirjastoja on useampia miltei näköetäisyydellä useita. Esimerkiksi pohjoisessa Valkealassa lähimpään kirjastoon tulisi lakkautuksen toteuduttua matkaa lähes 35 kilometriä ja vaihtoehdoksi tarjottu kirjastoauto ei koskaan voi korvata vaatimattomankaan kiinteän kirjaston palveluita.

Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki toi aikaisemmin esille epäilynsä kaupungin ja maaseutualueen vastakkainasettelun syntymisestä. Näin yksiselitteisesti asiaa ei kuitenkaan pidä tarkastella. Kyse on ennen kaikkea maaseudun ihmisten edunvalvonnasta. Tunteet maaseudulla käyvät herkkinä, koska myönteisiä uutisia ei täällä juurikaan ole viime vuosina kuultu. Alueellinen demokratia on päässyt unohtumaan! Kaupungin strategiassa on kyllä monia korulauseita, jotka viittaavat tasapuolisuuteen ja tasa-arvoiseen kehitykseen koko kaupungin alueella, mutta toteutus ontuu. Pahimmillaan nykyinen kehitys voi johtaa poismuuttoon, josta kuulee vihjailuja miltei päivittäin. Huolemme tulevista vuosista on aiheellista.

Pyydänkin kohteliaimmin, että kaupunginvaltuutetut harkitsisivat tarkoin nyt eteen tulevaa kirjastopäätöstä. Lakkautuksien peruminen olisi uutta uskoa antava signaali. Mielialojen paraneminen maaseudulla olisi satava alulle. Tekemällä läpinäkyviä ja hyvin perusteltuja päätöksiä , välittämättä edessä olevista vaaleista, voisimme aloittaa rakentamaan uutta luottamuksen ilmapiiriä koko kaupunkiin.

Veikko Kärkkäinen