Viime kuukausina olen seurannut huolestuneena muutamien Euroopan Unionin jäsenvaltioitten talouden rajua romahtamista. Maat ovat ajautuneet velkakierteeseen, josta ei edes muitten jäsenvaltioitten tuellakaan näytä olevan ulospääsyä. Jos tukitakaukset joskus realisoituvat, Suomikin on vaarassa ajautua mukaan samaan kierteeseen.

Mikä sitten on suomalaisten tilanne tänään, kun kaikki vielä näyttää olevan kutakuinkin hyvin? Tarkastellaanpa Kouvolassa asuvan suomalaisen keskimääräistä velkaantumista:

Suomen kuntien yhteenlaskettu velka lienee noin 11 miljardia euroa, konsernivelat mukaan lukien summa voi kohota jopa 40 miljardiin euroon.

Kouvolan kaupungilla on ensi vuonna velkaa 167,5 milj. euroa, joka tekee joka ainutta kaupunkilaista kohti 1908 euroa. Lisäksi tulevat konsernivelat, joita lienee useampi kymmenen miljoonaa.

Suomen valtiolla on velkaa 71,405 miljardia euroa, eli 13.288 euroa asukasta kohti, imeväisestä vaariin.

Henkilökohtaisia velkoja jokaiselle suomalaisille on kertynyt tilastotietojen mukaan kunnioitettava määrä, 18.189 euroa / henki. Yhteensä olemme siis jo nyt velkaa vähintäinkin 33.385 euroa joka ikinen suomalainen, markoissa ylitetään jo 200.000 markan raja. Lisäksi monilla on vielä muita kollektiivisia velkoja yhtiöitten, osuuskuntien ym. osakkaina.

Velkamme on siis jo nyt hirmuinen, lisää ei todellakaan kaivattaisi. Kuitenkin koko ajan näyttää siltä, että lisävelkaa ottavat lähes surutta niin valtiot, kaupungit kuin yksityiset ihmisetkin. Lainoitusta tietysti tarvitaankin monessa asiassa, jotta talous ja yhteiskunnan palvelut pyörisivät kitkatta. Jossain kuitenkin on se viimeinen lainaeuro, joka voi katkaista kamelin selän..