Repoveden kansallispuiston kaavailtu luonto- ja opastuskeskus on saanut runsaasti tilaa mielipidepalstoilla. Hyvä niin, onhan parempi keskustella kunnolla ennen ratkaisevien päätösten tekemistä.

Muutama asia on jäänyt väkisinkin ihmetyttämään. Ehdotettu paikka entisen Hillosensalmen koulun tontilla ei tunnu mitenkään järkevältä. Tontti on pieni ja valmiiksi jo tiheän kesämökkiasutuksen ympäröimä. Lisäksi sijainti on junaradan väärällä puolella. Alueelle pitäisi, jotta siitä tulisi toimiva, rakentaa joko radan ylitys tai sitten tunneli, molemmat aivan liian kalliita. Nykyinen tie erkanee päätiestä kilometrien päässä ja johtaisi vain rannan ja radan väliseen sumppuun, josta pitäisi palata takaisin samaa reittiä. Muuta reittiä alueelle ei ole, vesitse tuskin monikaan vieras tulee.

Toisena paikkaehdotuksena on näyttänyt kannatusta saavan Tykkimäki. Tässä on ajatuksena ilmeisesti se, että opastuskeskus sinne , missä ovat ihmiset. Luontevinta kuitenkin olisi sijoittaa se edes suurinpiirtein sinne , missä on kansallispuisto, eikä kirkkaasti 50 kilometrin päähän. Entä silloin, kun Tykkimäki on talvella kiinni ? Tykkimäkeen kyllä sijoittaisin "miniopastuskeskuksen", jossa olisi saatavilla kaikki kansallispuistoon ja sen käyttöön ja lähipalveluihin liittyvä tieto, mutta ilman kallista ihmistyövoimaa.

Mielestäni optimaalinen paikka opastuskeskukselle olisi mahdollisimman lähellä Orilammen lomakeskusta, korkeintaan 5 minuutin kävelymatkan päässä, jolloin Orilammen jo valmiit palvelut, majoitus ja ravintolatoiminta, sekä kansallispuiston liikenteelle tärkeä vesibussi olisivat täysillä hyödynnettävissä. Yhteiskunnan rahaa säästyisi kun jo olemassa olevia palveluita ei tarvitsisi rakentaa, eikä yrittäjän asemaa vaarannettaisi.

Lisäksi kokonaan keskustelutta on jäänyt muuan oleellinen asia. Alueelle on perustettu vesi- ja viemäriosuuskunta , joka tällä hetkellä taitaa painiskella kaupungin taholta tulleitten ylivoimaisten ongelmien kanssa. Kaupunki ei ole saanut aikaan takauspäätöstä osuuskunnan lainalle, vedoten alueen liian laajaan kesäasutukseen. Kuitenkin jokainen osuuskuntaan liittyvä mökkiläinen tasaisi vakituisen asukkaan maksuja ja saisi samalla omat asiansa kuntoon. Ongelmia tulee olemaan uuden Repovesikeskuksenkin vesihuollossa ilman osuuskunnan apuja. Takauksien suhteen tuskin ongelmia tulee, käyttömaksut kattavat tulevaisuudessa kustannukset samoin kuin muissakin vesiosuuskunnissa. En ole koskaan kuullut yhdenkään vesiosuuskunnan lainojen jääneen maksamatta.

Nykyisessä taloustilanteessa kannattaa perusteellisesti harkita, mitä rakentaa ja millaisin kustannuksin. Välttämättömimmät tilat, mahdollisimman edulliseen hintaan rakennettuina voisivat saada tavallisenkin veronmaksajan siunauksen hankkeelle.