.

Valtioneuvosto esittää joittenkin energiamuotojen verojen korottamista roimasti. Tarkoituksena on suunnata mm. lämmitykseen käytetyn polttoaineen valintaa maalämmön ja pellettilämmityksen suuntaan. Samalla lämmitysmuotojen muuttamiseen olisi saatavissa valtion maksamaa avustusta.

Maassamme tuotettu sähkö on hinnaltaan ollut tähän saakka kilpailukykyistä. Se on taannut kohtuullisen kilpailuaseman teollisuudelle, sekä kohtuuhintaisen energian satojen tuhansien kotien lämmitykseen. Kohtuuhinnasta huolimatta energiayhtiötkin ovat pärjäillet hyvin, valtionyhtiö Fortum siitä oivana esimerkkinä.

Nyt valmisteilla olevan veronkorotuksen vaikutus olisi ilmeisesti noin 2-3 senttiä/ kwh. Sen lasketaan nostavan omakotiasujan sähkölaskua vuodessa noin 200 euroa. Maakaasulla talojaan lämmittäville korotus lienee vieläkin suurempi. Kovin vähällä eivät pääse myöskään ne kaukolämpöasiakkaat, joitten asumat talot lämmitetään korotukseen piiriin kuuluvilla energiamuodoilla. Vuokrankorotuksiakin on varmasti luvassa.

Verotuksen pitäisi olla yhdenmukaista ja tasapuolista, jotta se olisi yleisesti hyväksyttyä. Tässä verotusmuodossa näin ei ole, vaan jotkut maksavat ja jotkut eivät. On täysin utopistista luulla, että joku yksin elävä eläkeläismummo ryhtyisi asentamaan mökkinsä pellettikattilaa, tai kymmenien tuhansien eurojen hintaista maalämmitysjärjestelmää. Ainoa, mitä alle 1000 euron eläkkeellä voi tehdä, on vain kärvisteltävä entistä kylmemmässä ja säästää vaikka ruokamenoistaan. Samankaltainen tilanne on useimmissa varakkaammissakin perheissä. Isot, ehkä velkarahalla tehtävät investoinnit maksaisivat itsensä takaisin vasta silloin, kun lämpötiloilla ei ole enää väliä.

Hassua asiassa on myöskin se, että parhaillaan maahamme rakennetaan uutta suurta ydinvoimalaa ja ainakin kahta muuta suunnitellaan täyttä päätä. Samanaikaisesti kansalaisten energiaverotusta, kaikesta tästä huolimatta, ollaan korottamassa yli kipurajan. Maassamme tuotetaan runsaasti halpaa sähköä, mutta omien kansalaisten pitäisi maksaa siitä kohtuuttomasti.

Eurooppalaisia sähköverkkoja ollaan yhdentämässä ja luultavasti lähitulevaisuudessa päädytään yhteisiin sähkömarkkinoihin. Se tarkoittanee mm. sitä, että halpaa suomalaista sähköä myydään sinne, missä on kysyntää ja mistä siitä saadaan paras hinta. Lisäksi se tarkoittaa sitä, että suomalaisen sähköasiakkaan pitää maksaa sähköstään yhtenäistä, kallista eurooppalaista hintaa. Ainoana hyötyjänä tulevat olemaan ulkomaanviennillä operoivat suuret sähköyhtiöt, joiden taseet pompahtavat mukavasti ylöspäin.

Ei ollenkaan ihme, että uusia lupia ydinvoimaloille haetaan innolla.