Tätä kirjoittaessani olen sattuneesta syystä matkoilla. Makailen herroiksi Kymenlaakson keskussairaalan osastolla K1. Olo on vielä kuin junan alle jääneellä, mutta pientä valon sarastusta häämöttää jo edestäpäin.

Viikko sitten leikattiin pois poskiontelossa piillyt kasvain, joka oli haitannut elämää jo lähes kahden vuoden ajan. Keljumpi operatorio, kuin ikinä olin  tullut kuvitelleeksikaan, nukutus, sisään huulen alta, poskiluun läpi ja tähystysvälinellä koko poskiontelo tyhjäksi. Oman mausteensa soppaan toi Marevan -lääkitys, erilaisine verenvuotoineen, jotka eivät  tahtoneet lakata millään.

Nyt kuitenkin asiat on jo hyvällä mallilla, huomenna ehkä jo voin pelästytellä ihmisiä Verlan kylänraitilla, sen verran julma nykyinen ulkomuoto vielä on. Voisi kirkkaasti vaikka hakea paikkaa jonkun kartanon kummitukseksi.

Luen itseni melkoisen kokeneeksi sairaala-asiantuntijaksi, sen verran näissä laitoksissa on tullut aikaa vuosien mittaan vietettyä. Kotkan sairaalassa tämä on kuitenkin ensimmäinen  pitempi vierailuni, ellei yhtä pallolaajennuksen jälkeistä yhtä  yötä täällä lasketa lukuun.  Mielenkiinnolla olen tietenkin seurannut sanailua Pohjoisen- ja Eteläisen Kymenlaakson välillä koskien sairaalakiinteistöjä, sairaanhoitopiiriä , sen laskutussysteemejä, sekä näistä asioista syntyneitä kiistoja. Ihan niin kuin etelän ja pohjoisen osa sairaanhoitopiiristä kävisivät asioista jatkuvaa kissanhännän vetoa.

Silloin kun asioitten seuraaminen jää sille tasolle kuin minullakin huomaan jääneen, helposti yleistää kiistoja, epäpätevyyttä, huonoa henkeä löytyvän myös sairaalan sisäistä toiminnoista. Luulen monen muunkin ajattelevan ja yleistävän samoin.

Meikäläisen oli tarkistettava reippaasti käsitystään, sairaala tuntuu toimivan todella hienosti. Talo on täynnä osaavia ihmisiä, jotka oikeasti tuntuvat kantavan huolta potilaistaan.Tukipalvelut näyttää toimivan kummallisen nopeasti, tiedot esimerkiksi verinäytteistä ovat välillä valmiina alle tunnissa. Ruoka on kohtuullista, eihän sen liian hyvää kuulu ollakaan,  etteivät potilaat jää tänne huvikseen makaamaan.

Sairaalan sijainnille ei varmasti voi mitään. Jossakin sen on sijaittava, ei kuitenkaan tunnu ollenkaan järkevältä sijoittaa jonnekin keskivälille, johon niin henkilökunnan kuin potilaittenkin olisi aina matkustettava paikalle. Kuusankosken sairaalan asema aluesairaalana olisi ratkaistava, ja sairaala kunnostettava palvelemaan mahdollisimman monia pohjoisosan asukkaita, jolloin eteläiseen osan keskussairaalaaan vapautuu uusia resursseja ja matkustamisen tarve myös vähenee.

Toivotan kaikkea hyvää sairaalan henkilökunnalle, etenkin vuodeosastoissa työtä tekeville hoitajille.Teillä on hieno työ, jonka tuloksia saatte seurata ja olla ylpeitä joka ikinen työpäivä.

Jaksamista

Veikko Kärkkäinen