Sivistystoimen tilaajajohtaja Eero Mattila vastasi viivyttelemättä ja ansiokkaasti allekirjoittaneen Turpaan ruutitehdasta käsittelevään kirjoitukseen. Kaupungintalolla oltiin hereillä.
Kirjoituksen tarkotuksena ei ollut niinkään moittia historian unohtamisesta, vaan tuoda esille tulossa oleva Turpaan pamauksen 120 v. päivä ensi toukokuussa. On kyse kuitenkin melko erikoisesta tapahtumasta, jota kannattaisi tuoda esille laajemminkin.
          Jutun alkuperäinen otsikkokin oli: ”Turpaan ruutitehtaan räjähdyksestä pian 120 vuotta”. Toimituksen pöydällä otsikko on muuttunut muotoon: ”Turpaan ruutitehdas- unohdettua teollisuushistoriaa”, jolloin kieltämättä syntyy mielikuva unohdetusta alueesta.
Eero Mattila on siinä täysin oikeassa, että Turpaan historiaa on tallennettu melko paljon. Jos vaikka näpyttelee nettiin hakusanaksi Turpaan ruutitehdas, saa lähes puolitoista sataa osumaa. Tietoa on siis kerätty kiitetävästi talteen.
          Kokonaan toinen asia on sitten alueen kunnostus ja säilyttäminen tuleville sukupolville. Ellei asian hyväksi tehdä mitään, luonto vähitellen valtaa ja hävittää kaikki jäljet alueen kunniakkaasta historiasta. Ennen hakkuita tienoon peitti niin sankka ja järeä kuusimetsä, että asiaan vihkiytymätön saattoi ajaa teollisuusalueen vierestä ohi vuosikausia huomaamatta maastossa mitään poikkeavaa. Hakkuitten jälkeen näkymät paranivat siinä määrin, että muutamat rakennelmien jäänteet alkoivat erottua harjaantumattomampien kulkijoittenkin silmiin.
          Alueen kunnostuksen aika olisi juuri nyt. Uusi metsä valtaa nopeasti taas rauniot, jollei mitään tehdä. Rahallinen sijoitus voisi olla melko pieni ja onhan meillä tukena nyt uusi, iso ja vahva kaupunki vahvoine resursseineen. Matkailijoita houkuttelevat paikat Pohjois-Kymenlaaksossa ovat melkein huolestuttavan vähissä. Vähäisenkin kunnostuksen jälkeen Turpaan alueesta saisi tervetulleen lisän seudun matkailukohteisiin.
          Eero Mattila viittaa myös entisen Valkealan alueella olevan tehtävää historiantiedon ja perinnetiedon kokoamisessa ja tallentamisessa. Siinäkin hän on aivan oikeassa. Kaikista hänen mainitsemistaan kohteista kyllä löytyy tallennettua tietoa runsaasti, mutta tekemätöntä työtä on silti vielä paljon. Viimeisinä Valkealan itsenäisinä vuosina Valkealan Kylät ry:n toimesta kartoitettiin kaikki kunnan kulttuurikohteet. Ne oli myös tarkoitus merkitä maastossa yhdenmukaisin tauluin. Hanke on odottamassa toistaiseksi, mutta käynnistynee jälleen heti rahoituksen järjestyttyä. Aiheesta löytyy muunmuassa Valkealan Kylät ry:n kotisivuilta ammattikorkeakoulun laatimana hieno sivusto, jota on tarjottu huonolla menestyksellä kulttuuripuolen kautta Kouvolan kaupungin sivuille. Pyynöistä huolimatta sitä ei ole kuitenkaan siellä näkynyt.
 
Veikko Kärkkäinen