Yksin vai yhdessä?
 
                      Ylläoleva kysymys lienee tällä hetkellä kaikkien valkealalaisten mietittävänä. On  vain ikävää, ettei siihen ole olemassakaan varmaa vastausta.
                         Jos sattuisin asumaan vaikkapa Kouvolassa, odottelisin mahdollista kuntaliitosta kuin kypsän hedelmän tipahtamista syliin. Mutta kun satun asumaan pohjoisessa Valkealassa, lähes pelkään tulevaa päätöstä, varsinkin, kun en ole löytänyt juurikaan  mitään liittymistä puoltavia syitä.
                         Liittymisen puoltajat  tuntuvat tällä hetkellä pelkäävän erityisesti muutamaa asiaa, joista kuntayhtymien, erityisesti terveyskeskuskuntayhtymän purkautuminen  koetaan ehkä suurimpana.    Itse näen purkautumisessa lähes pelkkiä etuja. Asian  uudelleen järjestäminen onnistuu varmasti. Lakkaavan yhtymän taseessa on 1,2 milj, euron summa joka palautuu Valkealalle, tai sitten sijoitetaan uuteen yhtymään,  ostopalveluja on varmasti saatavissa, byrokratia on helpommin hallittavissa, lisäksi laki velvoittaa tekemään yhteistyötä, eikä salli palvelujen hinnoittelua ylihintaisiksi. Työtä siinä tietenkin tulee, mutta uskokaa pois, hirmuinen työ on uuden kunnan  kaikkien eri toimialojen yhdistämisessäkin.
                         Toinen peikko tuntuu olevan ”porkkanarahojen” menettäminen. Onhan se iso summa, muistaakseni suurimmillaan noin 21 miljoonaa euroa. Todennäköisesti se  kuitenkin kuluu kaikki liitoksen aiheuttamien kulujen kattamiseen ja viimeistään siirtymäkauden aikana, kun kustannukset eivät vielä ollenkaan alene, päinvastoin                       lisääntyvät mm. liittymissopimuksen ”reunaehtojen” takia.
                         Kolmas peikko näyttää olevan yksin jäämisen pelko.Siinä tapauksessa olemme myös yksin päättämässä kaikista asioistamme. Miksi emme osaisi päättää  tulevaisuudessakin, olemmehan osanneet tähänkin asti. Seuraava valtuusto saisi  mahdollisuuden näyttää kyntensä. Todennäköisesti olisimme yhtä houkutteleva paikka uusille yrityksille kuin suurkuntakin. Meillä olisi valmiina pätevät virkamiehet ja työntekijät, jotka todennäköisesti mielellään jatkaisivat ”yksin” jäävän Valkealan palveluksessa.
                         Neljäntenä peikkona koetaan varmasti uudelle kunnalle mahdollisesti luovutettavat  maa-alueet Oravalassa ja Kouvolankylällä. Asia on spekulatiivinen siihen saakka,  kunnes valtuustot ovat 12.11. -07 päätöksensä tehneet. Jos tarve luovutukselle syntyy, mikä lienee todennäköistä, valtuustot joutuvat ottamaan asiaan kantaa ennen                 kokonaisliitosesityksen tekemistä. Valtio ei pakkoliitosesitystä tee.
                      On jossakin laskettu, että menettäisimme noin 700 asukasta. En usko siihen ollenkaan. Yli 5 % asukkaitten menettämistä luovuttavasta kunnasta ei tultaisi hyväksymään.Todennäköisesti Valkeala luovuttaisi nimellisen käytävän kummaltakin puoleltaan.
                         Asia ei tietystikään tuntuisi mukavalta luovuttavissa kylissä, mutta ei se kylä siitä  mihinkään häviä, eikä muutu miksikään. Rajalle ei nouse ”berliininmuuria.” Vaikkapa Kannuskoski ja Verla ovat mainioita esimerkkejä kahden kunnan alueella hienosti toimivista kylistä. Kunnalla lienee myös mahdollisuus vaatia kompensaatiota menettämästään alueesta.
                         Tämä niistä peloista. Lopuksi totean, että en juurikaan usko markkinoidun suurkunnan etuihinkaan. Puhutaan kunnan suuremmasta painoarvosta, Hyvin epävarma asia, varsinkin kun vastaavanlaisia suurkuntia perustetaan joka puolella  maata. Keskimääräisesti Kouvolan seudun tilanne ei muutu miksikään. Sanotaan, että  muutos on mahdollisuus, mutta mihin? Kokemukset tähänastisista kuntaliitoksista        ovat melkoisen arveluttavia. Miksi se täällä onnistuisi ja muualla ei? Kovasti mallina  ollut Rovaniemikin kuuluu ”yskivän”.Tulevaisuudessa näkyy ”peikkoja”, jotka koskevat aivan yhtä lailla pieniä, kuin suurkuntiakin: työvoimakustannusten nousu, valtio todennäköisesti pyrkii pinentämään kuntarahoitusta ja siinä sivussa lisäämään   velvoitteita. Kuntaongelmien ydin on jossakin aivan muualla, kuin liian pienessä kuntakoossa. Kuntien tilanne olisi kiireesti saatava kokonaisvaltaisen pohdinnan kohteeksi ja sitä kautta löydettävä muutoksen avaimet.
                         Tätä kirjoitettaessa on jo tiedossa Valkealan kunnanhallituksen päätös, joka oli liittymiselle myönteinen. 12.11.2007 tulee jäämään Valkealan historiaan. Valkealalaiset valtuutetut joutuvat        silloin tekemään suurimman päätöksen koko Valkealan olemassaolon aikana. Jos päätös on myönteinen suurkunnalle, koko Valkealan olemassaolo lakkaa.Päätös on lisäksi peruuttamaton. Jos taas valtuiusto päättää äänestää ei suurkunnalle ja myöhemmin päätös todetaan huonoksi, on aina mahdollista tehdä uusi päätös.
                      On turha pelätä huolitaanko meitä mukaan myöhemmin. Voi olla, ettei liityttäessä  tarjota valtuuston puheenjohtajan paikkaa, mutta maksajaa aina tarvitaan.
 
 
                                                                                       Veikko Kärkkäinen
                                                                                       Valkeala