Kouvolan kaupungin opetus- ja kasvatuslautakunta vihelsi koulujen lakkautukselle aikalisän.
Asiaan osallistuvia kiikutetaan ”löysässä hirressä” muutama viikko kauemmin. Ilkeä asia kaiken kaikkiaan, mutta on siinä jotakin hyvääkin. Julkisuudessa liikkuvia tietoja ehtii vielä oikaista.
                      Ihmeellisen paljon virheellistä tietoa liikkuu Vekaranjärven (Kääpälä) ja Tuohikotin koulun asioista. Kääpälässä on keskitytty ainoastaan oman koulun vahvuuksien esittämiseen, eikä ole suurella vakavuudella pyrittykään torjumaan kaikkia naapurin esittämiä ”totuuksia”. Nyt on kuitenkin käsillä viimeinen mahdollisuus näin tehdä.
                      Ensiksikin säästöjen syntyminen jos Tuohikotin koulu jää. Kaupungin tilaliikelaitoksen laskelman mukaan Tuohikotin koulun kunnostus tulee maksamaan 2,5 milj. euroa.
Koko kouluverkon remontin ensivaiheen säästöksi on laskettu 2,3 milj. euroa. Koko säästö menee, eikä riitäkään! Mihinkä pannaan Kääpälän koulurakennuksessa olevat uusi päiväkoti ja kirjasto, jos koulu lopettaa? Ei kai kukaan kuvittele, että tulevaisuudessa pidetään yllä suurta koulurakennusta, jossa 60 prosenttia on tyhjänä? Päiväkoti on elintärkeä alueella ja tilaliikelaitoksella ei ole sille muuta paikkaa osoittaa..
                      Koulun kiinteistökustannukset tuntuvat korkeammilta, kuin monessa muussa koulussa. Nyt on huomioitava, että on kyse koko rakennuksen kuluista, myös päiväkodin ja kirjaston. Summa alenee noin 30,000 euroa vuodessa jos lasketaan pelkkä koulu niin kuin muuallakin. Lisäksi on kysymys modernista koulusta kaikkine tykötarpeineen, ruokasali, keittiö, urheilusali, teknisen työn luokat... Lasta kohti laskettuna kustannukset eivät ole suurempia kuin muuallakaan.
                      Koulun oppilasennusteet eivät myöskään ole kunnossa. Koulun oppilasmäärä ei vähene tulevinakaan vuosina, ellei koulunkäyntialueeseen tehdä muutoksia. Nyt käytetystä ennusteesta puuttuvat kokonaan Anttilan lapset, en oikein tiedä mistä syystä. Heidät on ennusteessa siirretty Selänpään kouluun. Kääpälän  kouluun oppilaat sopivat kyllä, sinne on helppo lisätä 1-2 luokkaa, eikä ryhmät kasva liian suuriksi.
                      Kääpälän koulun ilmanlaadusta on puhuttu paljon. Kaupungin ympäristöterveystarkastajan toimesta ilman laatua on mitattu useaan kertaan. Hometta ei ole kertaakaan havaittu. Hiilidioksidimäärät ylittivät luokissa hetkellisesti hyväksytyt rajat. Viimeisimmässä mittauksessa sekin ongelma on poistunut luokkiin asennettujen, korvausilmaa tuovien koneitten ansiosta. Mittaustulokset ovat julkisia ja kiinteistö on turvallinen ympäristö käydä koulua. Naapurikoululla ei tietääkseni mittauksia ole tehtykään, vaikka kyseessä on rakennus, jossa on painovoimainen ”ilmastointi”.
                      Kaikki yllämainitut tiedot ovat jokaisen tarkistettavissa kaupungin kyseisistä asioista vastaavilta viranhaltijoilta.
                      Kääpälän koulun sijaintia on arvosteltu myös melun takia. Nyt ammutaan asiassa taas tykillä kärpäsiä. Samassa rakennuksessa sijaitsevassa päiväkodissa vieraillut lautakunta sai kuulla, että kertaakaan päiväunilla ollut lapsi ei ole herännyt mihinkään meluun. Itse olen asunut koulun lähellä 43 vuotta, enkä koskaan ole melusta häiriintynyt. Tuohikotissa melua kyllä kuuluu, koska tykistön maalialueet sijaitsevat heti Pesäntäjärven toiselle puolella. Myös jokaisen kaupunkialueilla sijaitsevan koulun melutaso on taatusti korkeampi kuin Kääpälässä.
                      Vekaranjärvellä on purettu asuntoja, niin kuin väitetäänkin. Siellä on kuitenkin toista sataa asuntoa jäljellä ja niitä peruskorjataan parhaillaan. Asukkaat ovat yleensä nuoria, lisääntymisiässä, eivätkä eläkeläisiä.. Kylän ja varuskunnan alueella asuu noin 300 ihmistä, koko koulunkäyntialueella noin 1000 henkeä. Ei ole kyse ainakaan vähemmästä ihmismäärästä kuin naapurikylässä.
                      Keskusteluissa vilahtaa myös tuon tuostakin ajatus, että Karjalan Prikaati on valmis ostamaan Kääpälän koulun. Pitää muistaa, että Prikaati ei omista kiinteistöjä, eikä myös osta niitä. Toimijat asioissa ovat Kruunuasunnot ja Senaattikiinteistöt. Kumpikaan tuskin edes pakon edessä ostaa kiinteistöä, joka ei sovi heidän tarkoituksiinsa, sijaitsee väärässä paikassa ja jonka ostoon heillä ei ole mitään tarvetta. Heillä on tällä hetkellä mm. kerrostalo vapaana, mikä varmasti sopii paremmin toimistoiksi, tai muihin vastaaviin tarkoituksiin kuin koulu. Raha ei kasva puussa valtionyhtiöissäkään. Muita ostajia ei taas koskaan tule olemaankaan.
                      Kouvolaan on parhaillaan hyväksyttävänä uusi maapoliittinen ohjelma. Kannattaa käydä vilkaisemassa sieltä sivulta 30 mainintaa Kääpälän tulevaisuudesta. Siellä Kääpälä on kirjattu alueeksi, jonka kehittäminen ja maaseudun palveluitten turvaaminen nähdään tulevaisuudessa merkittäväksi.Vähän ristiriitaista turvata palveluita lopettamalla koulu, päiväkoti ja kirjasto.
                      On vaarana, että koko pohjoiseen Kouvolaan on jäämässä vain kaksi vanhaa koulua. Mitä se ennustaa.? Kahden koulun kallista saneeraamista muutamien vuosien kuluessa. Soisin päättäjien nyt kerrankin unohtavan politikoinnin ja tekevän päätöksensä tosiasioitten, lapsien ja taloudellisten realiteettien mukaisesti. Muutenhan kysymys on taas tasan hölmöläisten hommista ja varpaita käy ennen pitkää paleltamaan.
                     
Veikko Kärkkäinen