Viime päivinä olemme saaneet seurata median uutisoimana Turussa tapahtunutta koulukiusaamistapausta. Kiusatun oppilaan huoltajat ovat lähdössä mittauttamaan käräjäoikeudessa, millainen vastuu opettajilla on koulukiusaamisen lopettamisessa.

Median uutisoinnista saa helposti sen kuvan, että kyseessä on ennakkotapaus, ensimmäinen käräjille päätynyt koulukiusaamistapaus. Näin ei asia kuitenkaan ole, vaan mm.työnantajan ominaisuudessa toimiva kunta (Huittinen v.1999) on tuomittu maksamaan vahingonkorvauksia koulukiusatulle oppilaalle.

 

Kouluissa tapahtuva kiusaaminen on erittäin vakava asia. Se saattaa helposti pilata kokonaan lapsen opiskelun, aiheuttaa vakavia henkisiä vammoja ja pahimmillaan pilata lapsen koko elämän kymmeniksikin vuosiksi. Myös koko perheen elämä voi järkkyä. Asialla ei millään verukkeella pitäisi pallotella, vaan kiusaamistapaukset pitäisi pystyä ratkomaan aina mahdollisimman nopeasti.

 

Ensisijaisesti kiusaamistapauksien havainnointi ja ratkaisu kuuluu koululle, yhteistyössä vanhempien kanssa. Kouluilla on tällä hetkellä aika monipuolinen keinovalikoima koulukiusaamiseen puuttumiseen, mm. vertaissovittelu ja KiVa-ohjelma (kiusaamisen vastainen). Kun omat keinot eivät joskus riitä, on kouluilla mahdollisuus käyttää koulun ulkopuolisten henkilöiden järjestämää koulusovittelua, jossa asia jää kuitenkin edelleen koulun sisäiseksi.

 

Pohjois-Kymenlaaksossa on vuodesta 1998 toiminut Seiskan Sovittelijat ry. Se perustettiin vapaaehtoisessa riita- ja rikosasioitten sovittelussa toimivien henkilöitten yhdyssiteeksi. Yhdistyksen jäseninä on jopa 20 vuoden rikosten ja riitojen sovittelukokemuksen omaavia henkilöitä, joilla osalla on myös yli 10 vuoden kokemus koulusovittelusta.

Riita- ja rikosasioiden sovittelusta annetun lain (1015/2005) mukaista sovittelutoimintaa Pohjois-Kymenlaaksossa hallinnoi Kaakkois-Suomen Sovittelutoimisto, johon edelleen päätyvät useimmat sellaiset kouluvahinkotapaukset, joista on tehty rikosilmoitus. Seiskan Sovittelijat ry perusti tammikuussa 2009 erillisen koulusovittelutoimikunnan, tarjotakseen kouluille, huoltajille ja oppilaille rikosprosessia kevyemmän, mutta tehokkaan tavan puuttua kiusaamiseen.

 

Nykyinen toiminta-alueemme on Kouvolan kaupunki ja Iitin kunta. Sovittelua on tehty esitteillä ja henkilökontakteilla tunnetuksi suoraan kouluille sekä kaupungin päättäjille.

Ensimmäiset nykymuotoiset sovittelut ovat onnistuneesti takanapäin. Sovittelu on täysin maksutonta, vapaaehtoista ja ehdottoman luottamuksellista. Sen voi käynnistää koulu, huoltajat tai oppilaat itse. Sovittelun tarkoituksena ei ole etsiä syyllisiä, eikä pyrkiä rankaisemaan ketään. Tarkoituksena on vain saada kiusaaminen ja epäsopiva käytös loppumaan.

 

Sovittelijat ovat vuosien varrella havainneet, että koulusovittelussa tulokset ovat olleet poikkeuksellisen hyviä. Koulun ei ole tarvinnut tehdä ”rikostutkintaa”, vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä sovittelun inhimillisyyteen ja siihen, että nuoret itse sopivat asiansa. Sovittelusta tehtävä kirjallinen sopimus jää muistutukseksi asiasta ja riidat harvoin jatkuvat uudelleen.

Sovittelun tärkein edellytys on, että koulu suhtautuu asiaan myönteisesti ja sovittelijat pääsevät yhteistuumin koulun ja huoltajien kanssa käsittelemään tapahtunutta.

 

Kun huoltaja havaitsee koulussa tapahtuvan kiusaamista, kannattaa ottaa yhteyttä kouluun ja kertoa

asia viivyttelemättä. Alkava kiusaamistapaus on ratkaisevasti helpompi selvittää, kuin vuosia jatkunut kiusaaminen, jossa kukaan ei enää edes muista mista kaikki alkoi.

Rehtorin tehtävänä on sitten päättää, edetäänkö asiassa koulun omin voimin, vai pyydetäänkö apua.

Pahin vaihtoehto on olla tekemättä mitään.

Mikäli Turussa olisi ollut käytettävissä koulusovittelu ja sitä olisi käytetty,todennäköisesti oikeuskäsittely nyt olisi tarpeeton ja kiusaamisen aiheuttamalta tuskalta olisi vältytty.

 

 

koulusovittelija

Veikko Kärkkäinen