Kouvolan Sanomissa oli ansiokas kirjoitus  21 .10 .2009, jossa esimerkein todistettiin sähkön hinnan olevan melkein maan alhaisinta Kouvolan seudulla. Esimerkit oli haettu Energiamarkkinaviraston nettisivuilta, jotka ovat yleisimmin käytetyt juuri sähkön hintojen vertailuissa.

Kyseisen hintavertailun avulla on helppo todeta, että Kss Energian hinnat ovat toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa todellakin edullisia. Asetelma muuttuu kokonaan päälaelleen, kun otetaan vertailuun 1 vuoden, tai sitä pitemmät sopimukset. Esimerkiksi 35.000 kwh kuluttava talous 2 v. sopimuksella, joutuu maksamaan sähköstään melkein Suomen kalleinta hintaa.  Samoin jos 20.000

kwh kuluttava kausisähköä käyttävä talous ostasi 2 v. sopimuksella sähkönsä Kss Energialta, se joutuisi maksamaan energiastaan 200 euroa vuodessa enemmän kuin halvimmalta toimittajalta.

 

Toistaiseksi voimassaolevat sopimukset ovat siis maan miltei halvimpia ja vastaavasti pitemmät sopimukset lähes maan kalleimpia. Mistä se kertoo? Todennäköisesti siitä, että Kss Energia varautuu taloudenpidossaan tuleviin huonoihin vuosiin, jolloin se joutuu maksamaan kaupungille

piiloveron luontoisesti ainakin 6-10 miljoonaa euroa vuosittain, osan suorana tuloutuksena kaupungin kassaan, osan velan korkoina ja lyhennyksinä. Tällaisessa tilanteessa ei ymmärrettävästi ole varaa sitoutua liian halpoihin energian hintoihin.

 

Yrityksenä Kss Energian on pakko olla erittäin hyvin hoidettu. Mihin energian hintoihin se pystyisikään, jollei sillä olisi kaupungin sille asettamia rasitteita.

 

Veikko Kärkkäinen