7.9.2008 Suomen ilmavoimien vainajien päivänä, Valkealan kirkkopuiston käytävää asteli vastaani siniseen tikkatakkiin ja lippalakkiin pukeutunut vanha herra. Hän oli Suomen Vapaudenristin Mannerheim-ristin ritari numero 16, Pentti Iisalo, joka oli tulossa kutsuvieraaksi toisen Mannerheim-ristin ritarin, Lauri Nissisen muistoksi järjestettyyn tilaisuuteen ,jossa paljastettaisiin Nissisen sankarihautakiveen kiinnitetty Mannerheim-ristin pronssivalos. 88 elettyä vuotta olivat painaneet miehen ryhtiä vähän kumaraan, mutta eivät olleet sammuttaneet silmien huumorintajua eikä mielen eloisuutta.

Tilaisuudessa Iisalo piti puheen , jossa hän käsitteli Lauri Nissisen sotaa, sekä myös omia toimiaan sotien aikana.Vähättelevään sävyynsä hän kertoi olleensa sodassa vain onnekas ja niin laiha, ettei vihollinen saanut häneen osumaa. Vähäisinkin puu riitti suojaksi. Onni petti hänet kuitenkin sodan lopulla, vaikean haavoittumisen jälkeen sotasairaaloissa vierähti kokonainen vuosi.

Yhden kokonaisen kesän Iisalo kertoi viettäneensä Valkealan Tirvalla metsäharjoittelijana. Yksin hänen käytössään oli 8 huoneen talo koko kesän. Ainoan kerran jolloin kaikki huoneet oli käytössä, sattui kun Iisalo uintireissullaan sai hirvittävän järvisyyhyn. Ainoa mikä vähän helpotti, oli vaeltelu alastomana huoneesta toiseen. Onneksi ketään vieraita ei sattunut tulemaan!

Adolf Ehrnroothin kuoltua, Pentti Iisalo peri ainakin osaksi hänen työnsä isänmaallisuuden lähettiläänä  kaikille suomalaisille. Hän oli hyvin suosittu kunniavieras ja juhlapuhuja erilaisissa isänmaallisissa tilaisuuksissa. Hämeen rykmentti oli asettanut hänen käyttöönsä auton ja varusmieskuljettajan, joten hän pääsi, ikänsä sitä estämättä, liikkumaan mihin päin Suomea tahansa.

Pentti Iisalo siunattiin Lahden Ristin kirkossa 22.10.2008 ja haudattiin Levon hautausmaalle muitten Mannerheim-ristin ritareitten vierelle.

Vilpittömästi kunnioittaen:

Veikko Kärkkäinen

Kuvassa Pentti Iisalo (edessä) valmistautuneena laskemaan kukkalaitteen Lauri Nisssisen haudalle. Kuva Leevi Tolvanen