Muikun pyynti on jälleen tältä kesältä päättynyt,  ainakin Vaivaisukkojen Kalakerhon osalta.

Mennyt kesä vahvisti  käsitystäni siitä, että muikku on maailman viisain ja salaperäisin eläin. Koko alkukesän näytti siltä, että muikku on jälleen hävinnyt järvestä kokonaan.  Verkot olivat säännöllisesti tasan tyhjiä ja muikkujen päänmenoksi hankittu hieno kaikuluotain harasi turhanoloisesti järven pohjaa, mitään ei löytynyt.

Juhannuksen jälkeen verkoista löytyi ensimmäinen muikku!  Kolmeen mieheen päätettiin, että saaliit ovat liian pieniä, eikä kalastus kannata. Sovittiin parin-kolmen viikon tauosta, syötäisiin vain pelkkiä makkararuokia. Heinäkuun puolella oltiin sitten taas luotaamassa järveä ja kas kummaa, muikkua näytti olevan parvittain vähän joka puolella järveä. Luotaimesta tarkistettiin tarkkaan parvien korkeus ja sitten verkot veteen. Aaamuvarhaisella pöristeltiin suurin toivein paikalle. Noston tulos yllätti jälleen, kokonaista viisi muikkua.

Kuukauden päivät kalasteltiin; kaikista syvyyksistä, kaiken viekkautemme käyttäen. Saaliit ei juurikaan parantuneet, vaikka muikkua näytti olevan lähes järvi täynnä. Ne vain tuntuivat aina olevan viekkaudessa ja viisaudessa pari askelta meitä edellä.

Sitten tapahtui käsittämätön käänne. Yhtäkkiä muikkuja tulikin ihan tarpeeksi, laski sitten verkot miltei mihin tahansa. Muutaman viikon kuluttua ne sitten taas hävisivät kuin maan nieleminä. Luotaimessa niitä näytti olevan kyllä runsaasti, mutta verkkoihin niitä ei taas saanut sitten millään! 

Muikun kudun lähestyessä lokakuun lopulla, niitä oli taas verkot pullollaan. Kudun kiihko oli saanut viisaat muikut hetkellisesti menettämään järkensä. Ihmekös tuo, sama tapahtuu kaksijalkaisillekin vastaavassa tilanteessa.

Vaikka lopetimmekin kalastuksen kudun lopulla, olen varma, että muikku tuli taas järkiinsä nopeasti ja hävisi jonnekin järven syövereihin, niin kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan. Oli kuitenkin hauska tavata ja nähdä, ettei niitä sentään sukupuutto uhkaa.

Ensi kesänä jälleen uudet haasteet. Luulempa, että muikut päätyvät jälleen voitolle kuten muinakin kesinä.